latinica  ћирилица
03/07/2024 |  19:07 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Izgradnja auto-puta Bijeljina-Rača najveći projekat vlada Srpske i Srbije (VIDEO)

Srbija je do sada uplatila oko 20 miliona evra u izgradnju auto-puta Bijeljina-Rača. Gradnja ove dionice na najznačajnijem infrastrukturnom projektu koje finansiraju Vlade Republike Srpske i Srbije odvija se planiranom dinamikom.
Vesić i Čubrilović - sastanak - Foto: RTRS
Vesić i Čubrilović - sastanakFoto: RTRS

Resorni ministri Nedeljko Čubrilović i Goran Vesić obišli su radove nedaleko od Rače. Istakli su da će završetkom ovog auto-puta i drugih saobraćajnica koje povezuju Srpsku i Srbiju biti olakšan život građana i unaprijeđena privreda.

Kraj izgradnje dionice auto-puta Bijeljina-Rača očekuje se 2025. godine kao i da će rokovi biti ispoštovani s obzirom na iskustvo koje je izvođač imao u izgradnji auto-puteva.

- Preko dva miliona kubika treba još da se ugradi nasipnog materijala. I ako imamo u vidu sve ostale objekte, a ima ih devet na ovoj dionici da se radi, trebaće mnogo ozbiljnosti, truda i angažovanosti i izvođača radova i nadzornog organa i samog investitora da ovo zaista ispoštuje kako je rok dogovoren - rekao je Čubrilović. 

Izgradnja mosta preko rijeke Save je pri samom kraju i veoma je blizu kompletna realizacija ovog važnog projekta i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

Bolje saobraćajno povezivanje Srbije i Srpske unaprijediće kompletan privredni ambijent.

- Tako da ćemo vrlo brzo saobraćaj prebaciti na novi most i gradimo integrisani granični prelaz po dogovoru između Srbije i BiH. Sa srpske strane to će biti veliki granični prelaz, ogromne propusne moći i sasvim sigurno će taj ogromni broj kamiona koji prolaze ovim putem moći da generiše da prolaze granicu bez velikih zastoja - istakao je Vesić. 

On podsjeća da ne postoji zemlja prema kojoj Srbija gradi više puteva nego što je to BiH.

U toku je izgradnja novog fruškogorskog koridora, te brze saobraćajnice Badovinci – Slijepčević, Šabac-Loznica, kao i projektovanje auto-puta Požega- Kotroman, te rekonstrukcije pruge Šabac- Zvornik.

Sve će ovo značajno poboljšati uslove života građana sa obje strane Drine.

Most na Šepku biće privremeno otvoren za teretni saobraćaj do rekonstrukcije mosta na Karakaju koja bi uskoro trebalo da počne.