latinica  ћирилица
04/07/2024 |  07:57 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Župljanin: Terorizam međunarodni problem, u FBiH poriču opasnost (VIDEO)

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin rekao je da je terorizam međunarodni problem i da stručnjaci za bezbjednost godinama upozoravaju na opasnost od terorističkih napada u BiH.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da u BiH djeluje oko 20 terorističkih grupa, a kada je taj podatak objavljen iz Federacije BiH uslijedile su kritike i poricanja. Dodao je da u FBiH postoji nespremnost da se prizna problem, a da opasnost vreba za čitavu BiH i Balkan.

On je istakao da je situacija rovita i da postoje ogromni bezbjednosni izazovi, jer se globalna dešavanja odražavaju na lokalni nivo.

Župljanin kaže da je dobro poznato ko je formirao određene terorističke organizacije, a sve u cilju održavanja unipolarnog svijeta.

On je istakao da svaki pojedinac mora da bude oprezan i da ima u vidu postojanje bezbjednosnih prijetnji.

- U Republici Srpskoj kapaciteti su dobro razvijeni, imamo i Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma, ali terorizam je takve prirode da niko ne smije da spava - rekao je Župljanin.

Kada je riječ o odbijanju Hrvatske da da saglasnost za imenovanje vojnih atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu brigadirima Mirsadu Stabančiću i Izudinu Skopljaku, zbog njihove ratne biografije, jer su bili u sastavu Sedme muslimanke brigade, Župljanin je rekao da je diplomatija ozbiljna stvar i da je logično da nekadašnji pripadnici zloglasne jedinice ne mogu biti ambasadori.