latinica  ћирилица
04/07/2024 |  13:31 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Višković: U BiH postoje dvostruki aršini (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da u BiH postoje dvostruki aršini jer se u dijelovima FBiH vijori šahovnica posljednjih 30 godina i to nikome ne smeta, a Bošnjaci koriste zastave koje nisu zvanične zastave BiH.
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Višković je, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, rekao da bi Srpska trebalo precizno da uredi korištenje obilježja.

Višković je rekao da bi se zastava Srbije sa grbom Nemanjića, koja bi se negdje vijorila, protumačila kao atak na suverenitet, a kad se vijori šahovnica od Јablanice pa nadalje, to nikom ne smeta.

On je rekao i da je tačno da Bošnjaci u Republici Srpskoj i BiH i danas koriste zastave koje nisu zvanične zastave BiH.

- Ne treba se ljutiti na drugu stranu, nego sebe malo više preispitati. I mi treba da počnemo da primjenjujemo iste principe i da vodimo neki svoj život ne obazirući se na to da li će to nekoga manje ili više nervirati. I ne može biti - to vaše nama smeta, nas vrijeđa, a nas kao ne bi trebalo vrijeđati - rekao je Višković.

On je izrazio nadu da će do prijedloga zakona i u okviru javne rasprave biti još korekcija, uz naglasak da se maksimalno transparentno uredi korištenje obilježja, da ne bi neko neprimjerno koristio obilježja.