latinica  ћирилица
04/07/2024 |  15:21 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Krišto: Stvorene pretpostavke za implementaciju Plana rasta EU

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog Plana rasta EU.
Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

Krištova je nakon današnje sjednice Savjeta ministara u Mostaru navela da je usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 1.355.400.000 KM koji je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

Prema njenim riječima, ovim je stvoren ambijent za nesmetan rad institucija BiH i izvršavanje međunarodnih obaveza, ali i provođenje neophodnih reformi.

- Јuče smo obavijestili Evropsku komisiju o usaglašavanju seta reformi i da smo, kada je u pitanju narativni dio reformi, uskladili 98 odsto - navela je Krištova.

Govoreći o planu rasta i ispunjavanju liste prioriteta, Krištova je rekla da se EU još nije izjasnila, ali da je BiH poslala sve šta je urađeno.

- Ostale su tri reforme. Na granici smo za još jednu. Vidjećemo šta će reći Evropska komisija. Ono što znam jeste da trebamo ispuniti sve, ali 99 odsto i ako ostane jedna da neće biti problem - rekla je Krištova.

Ona je dodala da su na današnjoj sjednici usvojene i važne odluke kada je u pitanju raspodjela sredstava od 4G mreže, te unapređenje putne infrastrukture, digitalne transformacije i projekta unapređenja telekomunikacija.

- Sredstva od preko 62 miliona KM podijeljena su tako da će 19 miliona KM biti utrošeno za unapređenje infrastrukturnih projekata na nivou BiH, a ostala će biti raspođeljena entitetima i Brčko distriktu - rekla je Krištova.

Ona je izrazila nadu da je ovo unaprijeđenje cijelog sistema i da je iskazana odgovornost jer su sredstva ležala na računu, a sada će biti utrošena na važne projekte.

Kada je riječ o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Krištova je rekla da niko ne koči ovo pitanje, već da se čekalo usvajanje budžeta.