latinica  ћирилица
04/07/2024 |  12:13 ⇒ 12:13 | Autor: SRNA

Zbog preuranjene kampanje BOSS kažnjen 4.000 KM, a SNSD i SDA po 3.000 KM

Centralna izborna komisija BiH kaznila je na današnjoj sjednici, zbog preuranjene kampanje, BOSS - Mirnes Ajanović sa 4.000 KM, a SNSD i SDA sa po 3.000 KM.
CIK (Foto: CIK BiH) -
CIK (Foto: CIK BiH)

Ovom odlukom stranka BOSS i SNSD naloženo je da uklone sa društvene mreže Fejsbuk sporne objave koje su bile predmet prijave za preuranjenu kampanju.

Prijavu protiv SNSD-a podnijela je stranka "SDS-volja naroda" u kojoj se iznosi da su odbornik u Skupštini grada Derventa Davor Simić i SNSD objavljivali aktivnosti iz gradske uprave koje su prikazivane kao aktivnosti SNSD-a na drušvenoj mreži Fejsbuk.

- Prijave su obuhvatale period od februara do 20. juna ove godine, a služba se u postupku bazirala na dvije objave koje su objavljene nakon odluke o raspisivanju izbora, gdje se radi o preuranjenoj izbornoj kampanji, a ne kako je u prijavi stajalo, zloupotrebi resursa - navedeno je na sjednici.

SDA je kažnjena zbog toga što je utvrđeno da je predsjednik kantonalnog odbora ove stranke Faruk Kapidžić na društvenim mrežama pozivao glasače da glasaju za kandidate SDA i njenih koaliconih partija.

CIK je saopštio da je obustavio postupak protiv PDP-a, uz obrazloženje da "nije mogao utvrditi navode iz prijave" da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dijeljenjem kartica javnog prevoza penzionerima zloupotrebljavao resurse.

- U postupku je zatraženo izjašnjenje i dokaz kada je odluka o dodjeli kartica donesena i da li je bila planirana u budžetskim sredstvima. Utvrđeno je da je gradska uprava kartice dijelila i prethodnih godina, tako da je to redovna aktivnost - navedeno je na sjednici.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina u toku današnje sjednice skrenula je pažnju da prema sada važećem Izbornom zakonu nije dozvoljeno bilo kakvo oglašavanje van izborne kampanje, navodeći da na prethodnim izborima, u skladu sa tada važećim zakonskim rješenjem, nije bilo dozvoljeno plaćeno političko oglašavanje.

- Sada nije potrebno da bude ispunjen uslov plaćenog političkog oglašavanja - rekla je Prutina i dodala da se svako ponavljanje prekršaja smatra kao otežavajuća okolnost, što će dovesti do strožih sankcija.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić istakla je da za ovu instituciju nije problem kada se u javnosti govori o kandidatima političkih partija, koji su rezultat raznih vidova sastanaka na kojima političke partije biraju kandidate.

- Ali ako se ove osobe sada putem društvenih mreža reklamiraju i pozivaju birače da glasaju za njih, onda je to opasno područje gdje CIK ima pravo da izriče sankcije za preuranjenu izbornu kampanju - naglasila je Hadžiabdićeva.