latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:16 | Autor: SRNA

Bunoza: Ne postoji hrabrost da se odredi rok za odlazak stranaca iz Ustavnog suda

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza izjavio je danas da u BiH ne postoji hrabrost da se odredi rok kada bi strane sudije trebalo da napuste Ustavni sud BiH.
Davor Bunoza - Foto: SRNA
Davor BunozaFoto: SRNA

Bunoza je, nakon sjednice Savjeta ministara u Mostaru, rekao da je pokušano da se pronađe rješenje za ovo pitanje, ali da za to nema spremnosti.

- Prema Ustavu BiH, nakon isteka prvog mandata, prije 21 godinu, mi smo trebali to dati domaćim institucijama. Nadam se da će biti hrabrosti da se to riješi - istakao je Bunoza.

Navodeći da trenutno ne postoji konsenzus oko datuma, Bunoza je rekao da predstavnici iz Republike Srpske insistiraju da to bude što prije, dok stranke "Trojke" traže da se još malo pričeka, čak i do ulaska u EU.

- Što se tiče predstavnika HDZ-a BiH, mi smo za to da dođe do konsenzusa i da se dogovorimo - rekao je Bunoza.

Govoreći o tome da danas nisu usvojene izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, Bunoza je podsjetio da Ministarstvo pravde već treći put predlaže te izmjene kojima se nastoji produžiti formiranje odjeljenja koje bi trebalo da provjerava imovinu sudija i tužilaca i kojima se omogućava da svi koji su imenovani mogu preuzeti funkciju.

- Nije mi objašnjeno danas zašto treći put nema podrške da se taj zakon podrži - rekao je Bunoza i naveo da je iz Republike Srpske predloženo da se odgodi izjašnjavanje.

On je naveo da je BiH dužna da donese cjelokupan zakon o VSTS, da je dobijeno mišljenje Venecijanske komisije i da se trenutno zakon usaglašava.

- Bio bi veliki uspjeh BiH ukoliko bi u ovoj godinu usvojili cjelokupan zakon o VSTS-u - smatra Bunoza.