latinica  ћирилица
04/07/2024 |  17:48 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Iz Brisela 17,3 miliona evra za projekte u Srpskoj (VIDEO)

Јedina investicija u BiH koju će Evropska unija podržati u najnovijem investicionom paketu sa 17,3 miliona evra grant sredstava, odnosi se na projekat vodovodne i kanalizacione mreže u Republici Srpskoj.
Vodovod Gradiška - Foto: RTRS
Vodovod GradiškaFoto: RTRS

Zašto je drugi entitet ostao bez sredstava - nije poznato.

Ovo je nastavak projekta koji se realizuje od 2010. godine. Započet je kreditnim sredstvima Evropske investicione banka, a nastavljen bespovratnim sredstvima Fonda za zapadni Balkan. Na listi opština i gradova koje će dobiti bespovratna sredstva su i Gradiška i Zvornik.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, rekao je da su tom prilikom grant sredstva iskoristili za izgradnju sekundarne mreže za snabdijevanje mjesnih zajednica koja nemaju vodovod, kao što su Rogolj, Velagići, Romanovci i dio Lijevče polja. 

Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika, naglasio je da je ovo projekat od ogromnog značaja za stanovnike jer će omogućiti priključenje njihovih domaćinstava na vodovodnui mrežu, te se zahvalio svima koji su podržali projekat.

U 14 lokalnih zajednica, direktno ali i indirektno, korist će imati oko 216 hiljada stanovnika Srpske. Očekuje se da će sredstva biti na raspolaganju polovinom naredne godine.

Bojana Vasiljević Poljašević, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske, rekla je da slijedi postupak ratifikacije koji zna da potraje, te da se očekuje da će svi ugovori biti potpisani krajem ove godine.

Projekat "Vodovod i kanalizacija 2" koji dolazi iz Srpske, jedina je investicija prihvaćena iz BiH.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, istakao je da je u posljednjem periodu poboljšana komunikaciju koju Republika Srpska ima sa Briselom, te da su u Briselu uvidjeli da ono što im se govori po Sarajevu u suštini nije tačno.

Evropska komisija objavila je šesti investicioni paket u vrijednosti od 1,2 milijarde evra za Zapadni Balkan, koji uključuje 300 miliona evra bespovratnih sredstava. Od tog iznosa Republika Srpska dobiće 17,3 miliona evra.