latinica  ћирилица
04/07/2024 |  21:18 ⇒ 21:18 | Autor: TANЈUG

Bijela kuća: Bajden i Netanijahu o sporazumu za prekid vatre i oslobađanju talaca

Američki predsjednik DŽozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom telefonskog razgovora razmotrili su napore da se finalizuje sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca koje drže palestinski militanti, saopštila je Bijela kuća.
Bajden i Netanjahu (foto: arhiva/EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL) -
Bajden i Netanjahu (foto: arhiva/EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL)

Bajden i Netanijahu su takođe razgovarali o nedavnom odgovoru Hamasa, prema saopštenju, prenosi Rojters.

Oni su takođe pozdravili dogovor da se održi sastanak 15. jula između američkih i izraelskih timova za nacionalnu bezbjednost, navodi se u saopštenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanijahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svijetu.

Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Јevreje u svijetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13.

U međuvremenu, Netanijahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbjednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanijahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji prijedlog Izraela.