latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:44 ⇒ 18:54 | Autor: Agencije

Grčka pod vodom; Bujice nose sve pred sobom (VIDEO)

Kiša i jako nevrijeme pogodili su Grčku, a posljedice lošeg vremena su se već odrazile na sjeveru Atike i oblastima srednje Grčke i Samotraki.
Grčka - nevrijeme  (Foto:EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS) -
Grčka - nevrijeme (Foto:EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS)

Već sada je u velikom broju slučajeva došlo do poplava, dok su udari gromova izazvali požare, zbog čega su vatrogasci imali pune ruke posla. Mreža Nacionalne opservatorije Atine je u roku od dva sata zabilježila više od 400 udara groma.

Kiša slabijeg intenziteta pada i dalje, a ranije su obilne kiše padale u Dionisu, Agios Stefanosu i Spati. Obilna kiša pala je tokom podneva i u Elefsini. U popodnevnim časovima loše vrijeme je zahvatilo i oblasti Peloponeza.

Komisija za procjenu rizika juče je održala hitan sastanak, a sastao se i koordinator Civilne zaštite, s obzirom na opasne vremenske pojave.

U Agios Stefanosu je pala najveća količina kiše. Inače, oko podneva je stanovnicima Atike na mobilne telefone poslata poruka 112 jer se u narednih nekoliko sati očekivalo pogoršanje vremena.

Od juče je talas nevremena zahvatio Grčku, praćen jakom kišom, olujama i učestalom gromljavinom. Očekuje se da će intezitet oslabiti tek kasnije noćas.

Posebno dramatično bilo je u Solunu gdje je bujična voda ozbiljno ometala saobraćaj, noseći ulicama razne predmete i kontejnere za smeće.