latinica  ћирилица
04/07/2024 |  19:51 ⇒ 19:53 | Autor: TANЈUG

Meksiko: Smrtonosni udari uragana Beril

Uragan Beril pogodio je danas Meksiko, a od posljedica je do sada stradalo najmanje deset osoba.
Uragan u Meksiku (foto: arhiva/ EPA-EFE/Miguel Sierra) -
Uragan u Meksiku (foto: arhiva/ EPA-EFE/Miguel Sierra)

Očekuje se da će taj broj biti i veći, jer su mnoga ostrva odsječena od svijeta zbog nestanka struje i to nisu kompletne informacije o stradalima, prenio je Rojters.

Uragan Beril je prethodno pogodio Јamajku kao uragan četvrte kategorije. Beril je prešao preko Јamajke u utorak ujutro i uputio se ka Kajmanskim ostrvima i Meksiku, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Na Kajmaskim ostrvima su prognozirani vjetrovi od 209 kilometara na čas, oko 10–15 centimetara kiše i izdato je upozorenje na opasne talase i struje.

Turističke destinacije u Meksiku, kao što je Kankun, nalaze se na putu uragana. Aerodrom u Kankunu bio je pun turista koji su pokušavali da uhvate posljednji let pred oluju.

Zaposleni u prodavnicama i restoranima vrećama sa pijeskom i drvenim ogradama pokušavaju da zaštite objekte.

Ministarstvo odbrane je otvorilo 120 skloništa od uragana i upozorilo građane da prate uputstva za evakuaciju i druge mjere.

Beril je prvi u sezoni atlantskih uragana ove godine i na početku je bio maksimalne jačine – pete kategorije.

Ta jačina uragana podrazumijeva vjetrove od 250 kilometara na čas i može da izazove katastrofalnu štetu, kao i da potpuno uništi stambene objekte i infrastrukturu.

Prije nego što je prešao preko Јamajke, gdje su bili zatvoreni aerodromi i više od hiljadu ljudi je otišlo u skloništa, Beril je pogodio ostrva Sent Vinsent i Grenadini.