latinica  ћирилица
04/07/2024 |  20:20 ⇒ 21:22 | Autor: sputniknews.com

Radev odbio da ide na samit NATO-a: Koliko će nas koštati "konačna pobjeda" Ukrajine?

Bugarski predsjednik Rumen Radev izjavio je danas da neće prihvatiti da vlada pretvori Bugarsku u neograničenog donatora za rat u Ukrajini "do konačne pobjede".
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- Onima koji su pripremili i prihvatili ovu poziciju nije jasno šta znači konačna pobjeda – kako će se ona ostvariti, koliko će nas koštati u smislu vremena, novca, resursa i prije svega rizika, jer sa svakim danom rizik od ovog rata za nas raste. Duboko sumnjam da li im je jasno šta znači za samu Ukrajinu da se bori do konačne pobjede i šta će ukrajinskim Oružanim snagama, vojnom osoblju, od same infrastrukture i privrede zemlje ostati za ovu dugoročnu pobjedu - istakao je Radev.

On je podsjetio da je danas u bugarskom parlamentu održano važno saslušanje u vezi sa nacionalnim okvirnim stavovima za predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu.

Radev je poručio da bugarska vlada duguje objašnjenje ne samo narodnim predstavnicima, već svim bugarskim građanima o tome koje obaveze preuzima u njihovo ime za rat u Ukrajini, prenosi BTA.

- Ne slažem se sa opredjeljenjem za konkretnu finansijsku pomoć koja nikako nije mala i za naoružavanje Ukrajine, kao ni sa obavezom da obezbijedimo oružje iz arsenala bugarske vojske prije nego što dobijemo zamjenske uzorke... Zato nikada nisam stajao iza neadekvatnih i beskičmenih pozicija, zato sam odbio da idem da branim takvu poziciju - rekao je Radev, koji krajem prošlog mjeseca nije prihvatio prijedlog Savjeta ministara da predvodi bugarsku delegaciju i učestvuje na sastanku šefova država i vlada u Vašingtonu.

On je istakao da insistira na modernizaciji bugarske vojske, na jačanju kapaciteta nacionalne odbrane i na povećanju kompatibilnosti sa saveznicima iz NATO-a.