latinica  ћирилица
04/07/2024 |  21:21 ⇒ 21:21 | Autor: TANЈUG

Pešić: Probaćemo da se pripremimo najbolje što je moguće za Olimpijske igre

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je danas da će njegova ekipa pokušati da se pripremi na najbolji način za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.
Svetislav Pešić (foto: TANJUG / JADRANKA ILIĆ) -
Svetislav Pešić (foto: TANJUG / JADRANKA ILIĆ)

Pešić smatra da su pripreme najvažnije, kao i da je potrebno da se vodi računa o fizičkom stanju igrača.

- Pripreme su najvažnije. Nije lako spremiti se za jedan ovakav turnir, zato što su svi igrači ili većina prije nekoliko nedejlja završili sezonu koja je počela u septembru. Morali smo da vodimo računa o fizičkom stanju igrača. Nisam iznenađen, olimpijski turnir je jedan novi izazov i motivacija i igrači sigurno daju maksimum u ovom trenutku. Ne smemo da dozvolimo nijednu nepredviđenu povredu. Stanje je dosta dobro. Nikola Јović je počeo da radi specijalni program, pokazuje dobar odnos prema svemu - izjavio je Pešić za Košarkaški savez Srbije.

Srbija će prvi zvaničan prijateljski meč igrati 12. jula protiv Francuske u Lionu. Ekipa odatle ide u Abu Dabi, gdje će se sastati sa Australijom 16. jula i reprezentacijom SAD dan kasnije.

- Iskreno, nismo imali previše izbora. Prethodnih godina smo imali više mogućnosti da možemo da biramo različite protivnike, a ovoga puta je zavisilo od toga ko je slobodan. Prva utakmica protiv Francuske na njihovom terenu to nama i nije najbolji plan, ali je bolje da imamo utakmicu nego da nemamo. Oni su jedni od favorita za zlato. Australija i Amerika su izazovne utakmice. Naravno, uvek želimo ne samo da igramo dobro, već i da pobeđujemo iz razloga što na taj način raste atmosfera i samopouzdanje - smatra Pešić.

Nakon tih provjera Srbija se vraća u Beograd na duel sa Јapanom 21. jula u Beogradskoj areni, a u planu je još jedan kontrolni susret. Put Lila, košarkaši Srbije krenuće 24. jula.

- Nijedna utakmica nije teška, to su utakmice koje mogu mnogo da pomognu, da igrači osjete tijelo protivnika. Trening je trening, a utakmica je utakmica. Možda je bilo bolje neke slabije protivnike da izaberemo, ali ko zna. Igraćemo ovde sa Јapanom, to će da bude isto interesantna utakmica, ekipa koja je različita u smislu načina igre - naglasio je Pešić.

Srbija će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa SAD, Јužnim Sudanom i još jednom selekcijom iz kvalifikacija. U četvrtfinale će proći po dvije prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe. Kao i dvije najbolje trećeplasirane selekcije.

- Zavisiće od tima koji će da bude naš protivnik u grupi, jer nam on dosta utiče na žrijeb u eliminacionoj fazi. Usput sam pogledao turnir, više sam posvećen našoj ekipi. Nas naravno apsolutno zanima ko će da bude sa nama u grupi, to može da bude Italija, Litvanija i Portoriko. Mediji i igrači su fokusirani na utakmicu protiv Amerike, ja je gledam kao i svaku drugu utakmicu - smatra Pešić.

Pešić je konstatovao da bi svaka medalja za reprezentaciju bila kao zlatna.

- Ovo je najjači Olimpijski turnir u istoriji, za zlatnu medalju prvi i apsolutni favoriti su Amerikanci, Kanađani i Francuzi. Sve ostale ekipe, gde je i Srbija, imaju svoju šansu. Probaćemo da se pripremimo najbolje moguće, ali definitivno ništa se ne mijenja u mom stavu. Olimpijske igre nisu samo da učestvujemo, već da nešto i napravimo. Svaka medalja koju bismo osvojili je za nas zlatna - zaključio je Pešić.