latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:47 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Gašić: Srbija se ne uzda u članstvo u vojnim savezima

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da se Srbija ne uzda u članstvo u vojnim savezima, već isključivo u sebe i sopstvene snage i da će jedinstvo države, vojske i naroda u duhu slobode, pravde i istine, biti glavni faktor unutrašnje stabilnosti i odbrane Srbije i srpskog naroda, te odvraćajući faktor od egzistencijalnih napada i prijetnji.
Bratislav Gašić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Bratislav Gašić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

- Srbija poštuje i čuva univerzalne vrijednosti, nacionalno dostojanstvo i međunarodno pravo. Čvrsto opredjeljeni za vojnu neutralnost, želimo da gradimo dobre i uzajamno korisne odnose sa svim državama sveta zasnovane na međusobnom uvažavanju - rekao je Gašić.

Ministar odbrane je u svojstvu izaslanika predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao danas u Domu Narodne skupštine u Beogradu, svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira /VSBO/ 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik".

Gašić je uručio replike srpskih srednjovjekovnih mačeva polaznicima 13. klase VSBO i oficirske sablje prvoj trojici u rangu polaznika 67. klase GŠU – potpukovniku Aleksandru Paviću, potpukovniku Daliboru Sedlaru i potpukovniku Miroslavu Maksimoviću.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je sablje ostalim oficirima 67. klase GŠU.

Tom prilikom Gašić je poručio svim polaznicima da im ne može garantovati da stečena znanja nikada neće primijeniti u praksi, uzevši u obzir velike geopolitičke promjene na globalnom nivou i da svijet ide putem zaoštravanja odnosa.

- Danas je i Evropa u stanju neizvjesnosti. Svjedoci smo javnih poruka njenim stanovnicima u kojima se nagovještavaju dugogodišnje krize i ratovi. Mnoge države povećavaju vojne budžete i obnavljaju ljudske i tehnološke sposobnosti za vođenje dugotrajnih sukoba visokog intenziteta - rekao je Gašić.

On je istakao da je zbog toga, pitanje odbrane i bezbjednosti Srbije prvi uslov njenog opstanka.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Srbije Miloš Vučević, ministri u Vladi Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, te predstavnici vojno-diplomatskog kora, vjerskih zajednica i porodice polaznika.

Visoke studije bezbjednosti i odbrane ove godine završilo je 19 polaznika, od toga devet iz organa državne uprave i službi Vlade Srbije, pet iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i pet polaznika iz inostranih zemalja – Mađarske i BiH, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva pravde Srpske.

Generalštabno usavršavanje završilo je 46 oficira iz zemlje i inostranstva, 41 iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, trojica pripadnika Oružanih snaga BiH, te po jedan pripadnik Oružanih snaga Velike Britanije i Njemačke.