latinica  ћирилица
05/07/2024 |  21:10 ⇒ 21:28 | Autor: TANЈUG

Mađar: Mađarskoj poseban prioritet uspjeh pristupnih pregovora Srbije sa EU

Ambasador Mađarske u Srbiji Јozef Mađar rekao je večeras da će mađarsko predsjedavanje Savjetom EU učiniti da još više bude unaprijeđen proces pristupanja Zapadnog Balkana, a da je za tu zemlju od posebnog prioriteta uspjeh pristupnih pregovora Srbije za ulazak u Uniju.
Јožef Mađar i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr) -
Јožef Mađar i Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr)

On je na prijemu u Beogradu povodom početka predsjedavanja Mađarske Savjetom EU istakao da treba iskoristiti povoljnu atmosferu za proširenje stvorenu krajem juna tokom predsjedavanja Belgije.

- Zalažemo se da se što prije otvori klaster 3 sa Srbijom, da se pokrenu pregovori o poglavljima koja stagniraju. Treba da ocijenimo rezultate reformi Srbije, posebno u oblasti privrede i u vezi sa uskoro gotovim reformskim paketom prilagođenom planu rasta - naveo je on.

Dodao je da važno ojačati institucionalni dijalog održavanjem nove međuvladine konferencije, a politički motivisana poglavlja odvojiti od ostalih.

- Naš interes je da Srbija uđe u platni sistem EU, da se izgrade pristupačni granični prelazi i sa posebnim zelenim koridorima - rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija treba dobro da iskoristi preostale fondove i dodao da joj u tome Mađarska može pomoći sa svojim iskustvima.

- Pozivam šefa delegacije Evropske delegacije i moje kolege ambasadore zemalja članica da udružimo snage za uspjeh Srbije, jer uspjeh Srbije je uspjeh i za Evropsku Uniju - poručio je on.

Naveo je i da je Srbija ključna zemlja regiona i stub njegove stabilnosti.

- Mađarska posebno želi da doprinese rješavanju pitanja od političke bezbjednosti i ekonomskih izazova zemalja Zapadnog Balkana, a za nas je u tom smislu izuzetan prijateljski, dobrosusjedski i strateški partner Srbija - rekao je ambasador.

Naveo je da zahtjev za pristup Srbije i EU sada dobija novu potvrdu iz Beograda i da predstoji novi aktivni period rada vlade i parlamenta Srbije na tom poslu.

- Zadovoljstvo mi je što u tom poslu učestvuje i Savez Vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partner Vlade Srbije, uz pomoć svojih državnih sekretara i predstavnika u Narodnoj skupštini - istakao je Mađar.

- On dodaje da će mađarsko predsjedavanje Savetom EU učiniti da još više bude unaprijeđen proces pristupanja Zapadnog Balkana u EU, naročito Srbije.

- To nas navodi na to da pozivamo naše partnere iz Srbije na što više sastanaka mađarskog predsjedavanja i da obezbijedimo da samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan pod mađarskim predsjedavanjem u jesen, dobije značaj puta sa rezultatima koji treba da dovedu do punopravnog članstva Srbije u EU - poručio je ambasador.