latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:54 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Vučić sa srpskom djecom iz regiona i dijaspore; Velika povezanost našeg naroda (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je više od 200 djece srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore, učesnike ljetnih kampova. Djecu iz Srpske, FBiH, Sjeverne Makedonije, Austrije, Norveške, Njemačke i Srbije povezuju običaji, jezik i pripadnost srpskom narodu, poručio je Vučić i zahvalio im što i na ovakav način pokazuju da vole i šire istinu o Srbiji.
Vučić sa djecom  (Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić sa djecom (Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav)

Prvi put na kampu bila su djeca iz Mostara, učenici Prosvjetne škole koji su vrijeme provedeno u kampovima iskoristili za učenje, druženje i zabavu.

- Vrlo je zanimljivo iskustvo sa kampa, dosta se nauči. Јa sam bio u Zasavici i Sremskoj Mitrovici. Imali smo različitih aktivnosti, različite radionice, ali glavni cilj našeg kampa je bio rad na rezervatu prirode Zasavica - rekao je Đorđe Begović iz Prosvjetine škole iz Mostara.

Јoš dva dana djeca će iskoristiti da obiđu znamenitosti Beograda.

- Јa idem u školu u Beču. Naučio sam srpski jezik od mame i tate - kaže Stefan Ducić, učenik iz glavnog austrijskog grada.

U ime djece obratio se Marko Brkić iz Londona koji je poručio da će se nakon studija vratiti u Srbiju i iskoristiti stečeno znanje, iskustvo i kontakte za dobrobit zemlje.

- Mislim da sva ova djeca koja studiraju i žive u inostranstvu treba u nekom trenutku da misle na svoju otadžbinu i da se vrate, pa da svojim znanjem pomognu zemlji - ističe Brkić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podsjetio je na to da je prvi put napisana Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i da su predstavnici Srba spremno dočekali Vidovdan odlučni da okupljaju svoj narod.

- Naša prezimena krase neke dobre mlade ljude od Like do Australije, od Zahumlja do Kanade, od Semberije do Amerike, od Dalmacije do Argentine... Sve nas povezuju naši običaji, jezik, pripadnost istom narodu, kao i naša civilizacija i kultura - naglasio je Vučić.

Djeca su poklonila predsjedniku Srbije majicu sa svojim potpisima, a on im je darovao prigodne poklone.