latinica  ћирилица
05/07/2024 |  20:49 ⇒ 21:16 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbija je zemlja na koju morate da računate na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na prijemu povodom početka predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, da je Srbija zemlja na koju moraju da računaju na Zapadnom Balkanu.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

- Hvala na tome što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i od onoga što nerijetko govorite - rekao je Vučić obraćajući se ambasadoru Mađarske u Beogradu Јožefu Mađaru i u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

Vučić je istakao da su za Srbiju narednih šest mjeseci gotovo presudni.

- U svakom smislu te riječi. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda ZB, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa ZB, i to ne samo ka EU već ka svim dijelovima svijeta - rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na cijeli Zapadni Balkan.

- Јednom rječju, zemlja na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu - poručio je Vučić.

Istakao je da niko vjerovatno nije primijetio, posebno u ovim smutnim i nelakim vremenima, koje dvije evropske zemlje imaju najveći broj susjeda.

- To su Njemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam susjeda. Zašto sam ovo rekao? Zato što se te zemlje nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potrebno, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost - naglasio je Vučić.

On je zahvalio Mađaru na hrabrosti da govori na srpskom jeziku.