latinica  ћирилица
25/07/2024 |  09:37 ⇒ 10:21 | Autor: RTRS

"Ustavni sud BiH je neprijateljski prema Srpskoj i Srbima"

Ustavni sud BiH je neprijateljski sud prema Republici Srpskoj i Srbima, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da je "Ustavni sud BiH antisud, antiustavan sud koji prije svega krši osnovne elemente Ustava BiH"..

- Taj sud krši Ustav i zakon i u pogledu svoje unutrašnje organizacije. Ustavna odredba je da predsjednik i potpredsjednik suda mogu da budu samo domaće sudije. Sada vidimo da su tu i strane sudije, što znači da definitivno krše Ustav. Tamo nema sudija iz reda srpskog naroda i mi smo rekli da dok se ne riješi pitanje stranaca, mi ne mislimo da radimo na tom pitanju - rekao je Dodik komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da privremeno suspenduje Izborni zakon Republike Srpske.

Dodik je za ATV napomenuo da Ustavni sud BiH svoja pravila mijenja u toku noći, a jučerašnju odluku je donio na onlajn konferenciji.

- Neko sjedi u Njemačkoj, njemu ovdje neki domaći muslimani pripreme šta treba, on to samo složi. Pročita neko nesuvislo objašnjenje. Јa mislim da te strane sudije ni ne znaju Ustav BiH i da rade po nekom političkom refleksu - poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Izborni zakon Srpske postoji, donesen je i stupio je na snagu.

- Što se nas tiče, on će biti primjenjivan, kako smo rekli, od iduće godine. Mi ćemo izbore primjenjivati po Izbornom zakonu koji smo mi donijeli. Nismo stigli na vrijeme da završimo za ove izbore, nisu izbori jednostavna stvar, oni traže ozbiljne pripreme. Ustavni sud Srpske je potvrdio taj zakon, što je za nas relevantno, potvrdio je da je taj Izborni zakon u skladu i sa Ustavom Srpske i Ustavom BiH. Onda imate hajku iz Sarajeva, gdje se prvi dan nakon stupanja na snagu podnosi apelacija, onda se dižu strane sudije koje onlajn konferencijama, sa godišnjih odmora, odlučuju o tako važnim pitanjima - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da "i sam Izborni zakon BiH kaže da Centralna izborna komisija provodi izbore na nivou BiH za Predsjedništvo i Predstavnički dom Parlamenta BiH, a što se tiče drugih nivoa vlasti, to utvrđuju politike".

- Oni ovom odlukom pokrivaju decenijsko kršenje Ustava i Zakona. Mi ćemo ostati pri tome. Postoji odluka Narodne skupštine prema kojoj se neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH na ovaj način - rekao je Dodik.

DODIK: CILj PRITISAKA AMERIČKE AMBASADE ЈE DA PODRŽI OPOZICIЈU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj stalnih pritisaka Ambasade SAD u BiH i iznošenja neistina o stanju u Srpskoj da podrži opoziciju i pospješi njihovu sujetu.

Dodik je naglasio da su besmislene konstrukcije o dugovima Republike Srpske, jer postoji jasan revizorski izvještaj.

On je naveo kako je Amerika najzaduženija zemlja na svijetu, sa 36.000 milijardi dolara duga, što je uz BDP od 18.000 milijardi dolara, dug od 200 odsto BDP-a.

- SAD emituje dolare bez pokrića, uvlače čitav svijet u crno, pokušavaju da vladaju svijetom jer iz tog svijeta hoće da crpe benefite i da pokriju svoje gubitke - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Vlada Republike Srpske emitovala obveznice, što rade sve vlade na svijetu.