latinica  ћирилица
25/07/2024 |  17:23 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ljubinje: Uskoro zgrada opštine u novom ruhu (VIDEO)

U Ljubinju je zaršeno nekoliko infrastrukturnih projekata. Najvažniji je renoviranja zgrade opštine koja je oštećena u zemljotresu u aprilu 2022. godine, kada su oštećeni mnogi objekti.
Zgrada opštine Ljubinje - Foto: RTRS
Zgrada opštine LjubinjeFoto: RTRS

Potpuno renovirana zgrada opštine, uređeni trotoari, sanirana saobraćajnica kroz glavnu ulicu uskoro bi trebalo da bude slika ove male varoši. Ljubinjci zadovoljni. Kažu, dobro je kada se radi i gradi.

Najveće oštećenje u zemljotresu pretrpjela je zgrada opštine koja je još iz doba Austrougarske. Kada se u potpunosti završi biće još ljepša.

- U vrjeme zemljotresa zgrada je pretrpila oštećenja. Radovisu pri kraju, sasvim sigurno je da će biti i za službenike ljepše i bolje, ali i za građane koji dolaze  - kaže Siniša Pidžila iz opštine Ljubinje. 

Stari objekat opštine bio je bez željezne konstrukcije a sada je dobio potpuno novu statičku dimenziju ali i novu fasadu, krovnu konstrukcija.Renoviran je i sistem grijanja i hlađenja. Projekat je radio HET, a statiku profesor Petrašević iz Beograda.

- Objekat nije imao čeličnu konstrukciju i sada je ubačeno preko pet tona željeza.  Uspjeli smo obezbjediti preko Predsjedništva BiH milion maraka. Olučili smo da podjelimo za fizička lica 650.000 km, A 350.000 smo ostavili za rekonstrukcije zgrade opštine - poručio je Stevo Drapić, načelnik opštine Ljubinje.

Dotrajali trotoari i saobraćajnica uskoro u novom ruhu. Biće riješena i oborinska kanalizacija i time dugogodišnji problem kada padnu velike količine kiše. Ove infrastrukturne projekte finansira opština, dijelom iz sopstvenih sredstava, dijelom iz kreditnog zaduženja.