latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:04 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Srpska ispunila plan zapošljavanja lica sa invaliditetom u prvih šest mjeseci ove godine (VIDEO)

U Srpskoj je ispunjen plan zapošljavanja lica sa invaliditetom za prvih pola godine. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida isplatio je podsticaj 21 licu sa invaliditetom. Za prvih šest mjeseci isplaćen je i rekordan iznos za povrat doprinosa - tri miliona maraka.
Osoba sa invaliditetom - Foto: RTRS
Osoba sa invaliditetomFoto: RTRS

Јavni konkurs za zapošljavanje i samozapošljavanje otvoren je tokom cijele godine. Podsticaj je dobio ratni vojni invalid Zlatko Vasić, iz Bosanskih Lužana kod Dervente, koji se, nakon gubitka posla, posvetio farmi ovaca. Sredstva je iskoristio za kupovinu mehanizacije.

- Imao sam običnu, mehaničku sijačicu. Sijao sam samo kukuruze, ali sad je ovo i malo bolje i kvalitetnije - priča Zlatko Vasić.

Ratni vojni invalid Nenad Bulić, iz Kozarske Dubice volonterski je obavljao dužnost predsjednika opštinske Boračke organizacije. Zahvaljaujući podsticaju Fonda, zasnovao je radni odnos.

- Ova vrsta pomoći ratnim vojnim invalidima i invalidima uopšte je jako pohvalna i jako dobro dođe, koji su nezaposleni, pogotovo invalidima, da ostvare neka svoja prava i da dođu do tog prijeko potrebnog zaposlenja - kaže Bulić.

U Fondu kažu da je najviše novca izdvojeno za povrat doprinosa za 1.200 zaposlenih i samozaposlenih lica sa invaliditetom - tri miliona maraka, najviše od osnivanja Fonda.

- Ono što je još važno reći i šta javnost sigurno prati jeste da smo mi za ovih prvih šest mjeseci uspjeli, kroz tu našu komponentu novčanog stimulansa, zaposliti 21 osobu sa invaliditetom, odnosno samozaposliti i ta komponenta novčanog stimulansa pokazala se kao veoma efikasna s obzirom da se ta sredstva kreću od sedam do 12 hiljada KM - istakao je Stevica Dronjak, direktor Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

Uskoro će biti raspisani i javni pozivi za ekonomsku podršku i održivost zaposlenosti. Mogu se prijaviti lica koja do sada nisu koristila tu vrstu podrške, a zaposlena su više od tri godine.