latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Milićević u Banjaluci potpisao ugovore o podršci Srbije jačanju srpskog identiteta

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Banjaluci potpisao 13 ugovora o finansijskoj podršci Vlade Srbije projektima očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i jačanja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Republici Srpskoj i BiH.
Đorđe Milićević, potpisani ugovori o podršci - Foto: SRNA
Đorđe Milićević, potpisani ugovori o podršciFoto: SRNA

Ugovori su potpisani na sastanku u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci sa predstavnicima srpskih udruženja i nevladinih organizacija iz Republike Srpske i BiH.

Za ovaj program podrške izdvojeno je 79 miliona dinara /675.563 evra/, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na javnom konkursu, u kojem je učestvovalo 311 udruženja i organizacija, uslove je ispunilo njih 104, sa kojima su potpisani ugovori.

Program finansijske podrške klasifikovan je u nekoliko različitih mjera usmjerenih na očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta kod sunarodnika koji žive van granica Srbije, a najveći dio sredstava namijenjen je za nabavku opreme za kulturno-umjetnička društva, udžbenika i lektira za srpske dopunske škole, kao i sportske opreme za srpske klubove u rasijanju.

Milićević je, nakon potpisivanja ugovora, istakao da su mir, stabilnost, ekonomija i pre svega jedinstvo nacionalni interesi i ciljevi srpskog naroda u 21. vijeku.

On je naglasio da je Srbija uvijek bila jaka onoliko koliko je jedinstvena, i sunarodnicima koji žive van Srbije poručio da budu jedinstveni gdje god bili.

- Svesrpski sabor je bio veliki događaj za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Milorada Dodika. U okviru Svesrpskog sabora, na moje veliko zadovoljstvo, potpisan je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, sa gospodinom /Zlatanom/ Klokićem - rekao je Milićević.

On je pojasnio da taj memorandum zapravo podrazumijeva definisanje i jačanje, te stvaranje još čvršćih veze između matice i sunarodnika koji žive van Srbije.

- Uvijek govorim da Drina nije nikada bila rijeka koja je razdvajala Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, već kičma koja ih spaja. Јedan od naših zajedničkih ciljeva jeste da sačuvamo naš jezik, našu ćirilicu, kulturu, istoriju, identitet i tradiciju - istakao je Milićević i izrazio uvjerenje da će ova saradnja biti nastavljena.