latinica  ћирилица
25/07/2024 |  19:30 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Cilj medijskog spinovanja američke Ambasade - slabljenje Republike Srpske (VIDEO)

Konstantno medijsko spinovanje i pokušaj urušavanja ugleda zvaničnika Republike Srpske zadatak je američke Ambasade u BiH na kojem svakodnevno predano rade. To dokazuju i svojim zvaničnim objavama preko saopštenja i društvenih mreža.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Cilj je jasan - politički i ekonomski oslabiti Republiku Srpsku. Јednoglasno sa opozicijom i političkim Sarajevom šire dezinformacije o finansijskom krahu i sve rade da se to i desi.

Kako izgleda i da li je moguće pod maskom demokratije provoditi kolonijalnu politiku?

Političkim i ekonomskim pritiskom na Republiku Srpsku i pokušajem da se uruši, američka Ambasada pokazuje krah svoje demokratije i diplomatije, ali i poraz kolektivnog Zapada, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik. Kaže da u njihove potrošene priče o bankrotu, protivustavnom djelovanju, kriminalu i korupciji vlasti, a sve u cilju unitarizacije BiH, malo ko više može da povjeruje.

- Da li mislite zaista da ovdje Amerikanci, kojima smeta Milorad Dodik, ne bi skrajnuli Republiku Srpsku do mjere da ne postoji? Da ima neko krivično djelo da ne bi to iskoristili, nego nemaju ništa nego samo izmisle priču kako ja ne poštujem odluke visokog predstavnika koji, usput, nije ni legalan - ističe Dodik.

Ne bi trebalo da su legalni ni pokušaji Amerike da blokira finansije Srpske. To je gruba demonstacija sile, kaže premijer Srpske Radovan Višković. Ali, dodaje, to je zadatak koji su naumili da završe.

- U potpunosti razumijem napore službenika Ambasade SAD u BiH , jer imaju složen zadatak da se lažima bore protiv činjenica i svijesti naroda, koja je i više nego sposobna da razumije šta je stvarno stanje, a šta medijski spinovi i zapadni sistem propagande zasnovan na lažima. Nije im lako, ni u profesionalnom, ni u moralnom smislu - kaže Višković.

Nije lako, ali oni ne odustaju. Ne samo da se miješaju u unutrašnje stvari BiH, već u izvršavanju svojih zadataka, kritikuju i osuđuju zašto to tobože radi Rusija. Reklo bi se, širenje dezinformacija - značajno oružje zapadne propagande.

- Oni će reći da "treba suzbiti maligni ruski uticaj". A kada ih pitate šta to znači, reći će da se Rusija ne miješa u unutrašnja pitanja BiH. OK, Rusi se ne miješaju, ali odakle vama pravo da se miješate? - kaže ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Politički analitičar Lazar Stjepanović kaže da je krajnji cilj jasan - žele da naprave atmosferu u Republici Srpskoj da se bude na rubu egzistencije i da Srpska popusti pod tim priticscima, ali da se to neće desiti.

Dok su pritisci američke Ambasade na Republiku Srpsku konstantni, gotovo svakodnevni, u SDS-u smatraju da bi se ambasador Majkl Marfi kako kažu, trebalo da bavi poslom kojim se bavi. Na šta tačno misle, nisu precizirali - da li da postane diplomata ili da i dalje dezinfomacijama pokušava da ruši Republiku Srpsku? Da li važnim prijateljem smatraju američkog ambasadora Majkla Marfija, a nevažnim predsjednika Rusije Vladimira Putina?

- Marfi je ambasador kao i svi drugi ambasadori. Neka se bavi svojim poslom kojim se bavi. To da li govori što nekom odgovoara ili ne, to je stvar Republike Srpske, naših odnosa. Stvarati neprijatelje kao što to radi Milorad Dodik, a gubiti prijatelje, a skupljati neke nevažne, to nije u redu - kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Stjepanović tvrdi da je cilj opozicvije rušenje Dodika i da, kako kaže, u tom vide i ne gledaju na štetu koju prave.

Pa tako izvlače iz konteksta i govore kako Republika Srpska izvlači novac u inostranstvo, što je u svakom slučaju nemoguće.

- Pa da bi to uradili treba da odobri Centralna banka, pa onda kako ćete dići taj keš od 200 miliona, treće kako ćete negdje uplatiti - kaže Dodik.

Kratkoročno ovakvi spinovi mogu dati određene rezulate kojim bi bili zadovoljni i kolektivni Zapad i političko Sarajevo i opozicija u Srpskoj. Dugoročno, to je stranputica za BiH za koju se barem deklarativno zalažu. Ko je onda remetilački faktor?