latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:00 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Restauracija i popravka gusala - tradicija i vrijedna uspomena koja nema cijenu (VIDEO)

Čuli ste vjerovatno za popravku i restauraciju umjetnina, alata, namještaja, svega i svačega što je vrijedno i što bi se moglo popraviti. A, da li ste čuli za popravku i restauraciju gusala? Takav jedinstven poduhvat pokrenuli su entuzijasti u Aranđelovu kod Trebinja, u namjeri da sačuvaju vrijedne uspomene, instrument koji je prenosio istoriju srpskog naroda, bez koga se nije mogla zamisliti gotovo nijedna kuća.
Pravljenje gusala - Foto: RTRS
Pravljenje gusalaFoto: RTRS

Riječ je uglavnom o nasljeđu, a popravljaju sve – strunu, krčalo, kožu, drvene ukrase, čak i puknutu karlicu. Iako se preziva Šegrt, u tročlanoj ekipi Momir je majstor, a penzionisani je policajac. Ustupio je svoj prostor, i rade besplatno.

Iako gusle na reparaciju dolaze iz svih krajeva Republike Srpske, susjedne Crne Gore i iz Srbije, tročlana ekipa odvažnih entuzijasta ističe da su im uslovi za rad dosta ograničeni. Voljeli bi da, čuvajući svoj zanat i časnu namjeru, dobiju prostor za rad u gradu, da bi svi ljudi, kojima je stalo do tradicije i nasljedstva, mogli lakše do njih da dođu.

Opširnije u video prilogu: