latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:23 | Autor: SRNA

Ljubomir Bandović i Nives Ivanković dobitnici nagrade "Zlatni platan"

Festival evropskog i mediteranskog filma "Trebinje film festival" biće otvoren u nedjelju, 28. jula, na platou ispred Muzeja Hercegovine, a ovogodišnji dobitnici nagrade "Zlatni platan" za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj sceni su glumci Ljubomir Bandović i Nives Ivanković.
"Trebinje film festival" - Foto: SRNA
"Trebinje film festival"Foto: SRNA

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da će na otvaranju festivala biti prikazan kratkometražni film "Kad zaboraviš juli" snimljen u Trebinju, mlade rediteljke iz Banjaluke Sare Radusinović.

- Ove godine biće prikazano oko 30 filmova iz 15 zemalja. Iako festival prikazuje isključivo premijerne filmove, biće ponovo prikazan i film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", u kome kao jedan od najboljih mladih glumaca igra Јovan Јovanović iz Trebinja - rekao je Milojević na konferenciji za medije.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je za otvaranje festivala izabrana ključna tačka u Starom gradu, s obzirom na arheološko i kulturno-istorijsko nasljeđe, te izrazila nadu da će biti snimljen poseban film o Јeleni Anžujskoj.

Načelnik Odjeljenja za kulturu grada Trebinja Slađana Skočajić rekla je da grad podržava sve manifestacije koje daju kvalitet kulturnom životu grada.

- Grad Trebinje je i ove godine pokrovitelj festivala i nadam se da će naši posjetioci, turisti i domaći ljubitelji filma u narednih pet dana uživati u filmovima - rekla je Skočajićeva.

Tokom festivala, koji će trajati do 2. avgusta, filmovi će biti prikazani u Domu mladih, Kulturnom centru, dvorištu Muzeja Hercegovine i terasi hotela "Leotar".

Pokrovitelji festivala su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Trebinje i Ministarstvo inostranih poslova Srbije.