latinica  ћирилица
27/07/2024 |  12:39 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Kako se rođeni Mostarac zaljubio u Trebinje (VIDEO)

Da bismo ispričali još jednu zanimljivu priču o Trebinju, otići ćemo nakratko u Mostar. Zato što je jedan rođeni Mostarac toliko zaljubljen u Trebinje da radi nešto što vjerovatno ne radi niti jedan Trebinjac- prikuplja isječke iz novina o Trebinju i do sada je napravio zbirku od nekoliko hiljada tekstova.
Zlatko Serdarević - Foto: RTRS
Zlatko SerdarevićFoto: RTRS

Zlatko Serdarević je novinar, publicista, jedan od onih hroničara starog kova koji prepoznaju duh svog grada i vrijedno bilježe sve ono što je važno sada ili što bi nekome moglo biti važno nekada u budućnosti. Ali ne radi to Zlatko samao kada je riječ o njegovom voljenom Mostaru: prije desetak godina počeo je da iz dnevnih novina prikuplja sve tekstove koje nađe o Trebinju.

- Trebinje kao grad mene impresionira svojom ljepotom kulturom, toliko sadržajaima. Grad koji je uzor za sve druge gradove u Hercegovini pa čak i za Mostar - rekao je Zlatko Serdarević, novinar i publicista iz Mostara.

Zlatko je do sada sakupio nekoliko fascikli novinskih isječaka i to samo iz četiri lista koje može kupiti u Mostaru - Avaza, Oslobođenja, Večernjeg lista i Nezavisnih novina.

- Јa imam emocije prema Trebinju još od prije rata, a sad ovo što radim htio sam da uporedim moj Mostar i Trebinje pa se nekad upitam: "Vidi kako Trebinje može, a mi ne možemo". Trebinje ima život i sardžaje kao puno veći gradovi - istakao je Serdarević.

Zlatko uvijek rado dolazi u Trebinje, ali ne toliko koliko bi želio. Namjerava da, kada nađe vremena, svoju zanimljivu zbirku na neki način sistematizuje i ukoriči, te da pokloni muzeju u Trebinju ili gradonačelniku. Kaže, možda će nekome nekada trebati.

- Biće nadam se prilike da to poklonim, i bez ikakvog interesa mogu da dam sve pohvale gradonačelniku Ćuriću koji odlično vodi grad - dodao je Serdarević.

Naravno da Zlatko ima ogromnu zbirku tekstova i o svom voljenom Mostaru, još obimniju, stariju i raznovrsniju od ove Trebinjske. I dalje vrijedno bilježi i prikuplja sve ono što smatra da je zanimljivo za oba grada . Nadamo se da će u njegovima zbirkama biti što više dobrih i lijepih vijesti, a možda će njegov primjer dati ideju i nekome u samom Trebinju da uradi nešto slično.