latinica  ћирилица
27/07/2024 |  12:56 | Autor: RTRS

U Banjaluci obilježene 83 godine od ustanka naroda u BiH

Na Banj Brdu u Banjaluci danas su obilježene 83 godine od ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma. Tim povodom položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, a nakon obraćanja zvanica priređen je prigodan kulturno-umjetnički program.
Dan obilježavanja ustanka u Banjaluci - Foto: RTRS
Dan obilježavanja ustanka u BanjaluciFoto: RTRS

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Banjaluka Ljubica Tadić rekla je da su sa ovog mjesta krenule sve direktive za ustanak, koji je počeo 27. jula u Drvaru.

Ona je istakla da SUBNOR baštini istorijske događaje i da toj organizaciji važno da se poštuju istorijske činjenice.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da ovaj dan jasno govori da je srpski narod bio na pravoj strani istorije, kao i danas.

- Srpski narod se borio protiv zla, fašizma, i nije želio ničije drugo osim onoga što pripada nama - rekao je Stanivuković.

On je naveo da je sa prostora Krajine 3.000 najhrabrijih krenulo u borbu, od kojih je trećina dala život.

Vijence na spomenik su položile delegacije organizacija SUBNOR-a iz Banjaluke, Beograda, Ljubljane i Podgorice, Vlade Republike Srpske, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici porodica poginulih boraca i nestalih civila, logoraša i ostali.