latinica  ћирилица
27/07/2024 |  16:18 ⇒ 16:23 | Autor: SRNA

Vidović: Nezvanično sastajanje sa agentima druge države u mnogim zemljama krivično djelo

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović ocijenio je da nije normalno da se zvaničnici bilo koje države sastaju nezvanično i po budžacima sa agentima druge države, te da je to u mnogim državama krivično djelo.
Siniša Vidović (Foto: Facebook) -
Siniša Vidović (Foto: Facebook)

Komentarišući izjavu ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa da američka, britanska i njemačka ambasada u Sarajevu vode u ime svojih država hibridni rat protiv Republike Srpske, što se ogleda kroz njihovo nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak, Vidović je rekao da taj rat sve više prelazi u otvoreni napad protiv Republike Srpske.

- Nama su uvedene sankcije bez objašnjenja i razloga. Ljudi ostaju bez posla, urušavaju nam sistem, podrivaju napredak. Naravno da ćemo da se branimo", poručio je Vidović, prenosi portal "Banjaluka.net".

Vidović je konstatovao da to što u Republici Srpskoj nema zvanične službe državne bezbjednosti, osim Ministarstva unutrašnjih poslova, ne znači da ne treba da se brani od sabotaža i destrukcija.

On je dodao da Republika Srpska nema ni vojsku, ali postoji veliki broj nevladinih organizacija koje se finansiraju stranim sredstvima.

- Ko ne vidi u ovome opasnost neka još jednom razmisli. Na kraju, da Vranješ nije pogodio u suštinu problema, ne bi se već tri dana spinovalo i vodila kampanja protiv njega od onih novinara i analitičara koji žive od dotacija američke Ambasade s ciljem da ga po svaku cijenu diskredituju - zaključio je Vidović.

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ ocijenio je ranije za Srnu da je potpuno jasno da Ambasada SAD u Sarajevu, zajedno sa britanskom i njemačkom ambasadom, vode u ime svojih država hibridni rat protiv Republike Srpske, što se ogleda kroz njihovo nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak, te dodao da se takvom djelovanju Srpska može i mora oduprijeti.

- Јedna od mogućnosti je uvođenje novog krivičnog djela u Krivični zakonik Republike Srpske kojim bi se sankcionisala svaka komunikacija sa predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i stranih država, koje bi Narodna skuština Republike Srpske definisala kao strane organizacije i lica koja učestvuju u aktivnostima protiv ustavnog, pravnog i ekonomskog poretka Republike Srpske - naglasio je Vranješ.