latinica  ћирилица
27/07/2024 |  15:03 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Uz vojne počasti sahranjeni posmrtni ostaci pilota VRS Ostoje Ostojića

Uz vojne počasti i počasnu paljbu danas su u Doboju sahranjeni posmrtni ostaci pilota Vojske Republike Srpske Ostoje Ostojića /30/ iz Predraga kod Zavidovića, koji se bio u helikopteru oborenom 18. septembra 1992. godine kod Stanara.
Doboj - sahrana Ostoje Ostojića - Foto: SRNA
Doboj - sahrana Ostoje OstojićaFoto: SRNA

Heroj nad herojima, tako tridesetogodišnjeg Ostoju Ostojića opisuju oni koji su ga poznavali. Bio je neustrašiv u namjeri da pomogne svom narodu i sačuva Srpsku. Iz rodnog sela Predražići kod Zavidovića 22. juna 1992. godine spasio je više desetina mještana.

18. avgusta 1992. godine Ostoja je krenuo iz Banjaluke u Doboj po rodni list, jer je imao namjeru da se ženi, ali na tom putu zaustavile su ga jedinice HVO-a. Zbog loše vidljivosti pilot helikoptera je kod Stanara prešao liniju fronta, a sa druge strane su ga dočekale jedinice HVO-a i oborile.

U helikopteru su zajedno sa Ostojićem 18. avgusta 1992. godine poginuli i članovi posade Dušan Pavlović, Željko Zorić i Dragan Popović. Poginuli su i piloti Željko Radaković i Zoran Gajica, koji su trebali da preuzmu smjenu, kao i jedna žena civil.

OFF 3: Vazduhoplovne snage Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata prevezle su više od 17.000 ranjenih i povrijeđenih. U odbrani Srpske tokom rata poginuo je 61 pripadnik ove jedinice.