latinica  ћирилица
16/08/2024 |  11:01 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Koprivica: Elektroprivreda proizvela 90 odsto od plana; Posvećeni smo građanima Srpske

Elektroprivreda Republike Srpske od početka ove godine proizvela je oko 3.000 gigavat-časova električne energije, što je oko 90 odsto od plana, i to preduzeće čvrsto stoji iza svojih potrošača, boreći se za korist građana Srpske zadržavanjem niskih cijena struje za domaćinstva, izjavio je izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Ivan Koprivica.
Elektroprivreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprivreda Republike SrpskeFoto: RTRS

On je ukazao da je zbog suše nešto manja proizvodnja struje u hidroelektranama u Srpskoj, osim u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ koje su premašile proizvodni plan i ostvarile 110 odsto proizvodnje struje od plana za ovaj period godine.

- Bilećko jezero je zbog suše sada osam metara ispod plana, ali je i proizvodnja HET-a veća i namjerno smo trošili tu akumlaciju zbog remonta koji su bili u prethodnom periodu u termoelektranama u Gacku i Ugljeviku, kako se ne bi morala kupovati struja na inostranom tržištu - pojasnio je Koprivica.

On je naveo da je ERS u prvoj polovini ove godine morao da kupi struje u vrijednosti od 38 miliona KM na tržištu, a istu tu energiju su prodali domaćim potrošačima po znatno nižim cijenama, navodeći da stanovništvo tu energiju plaća po 32 evra, a nekad se ta struja kupuje na tržištu i po 200 evra po megavat-času, kada, na primjer, dođe do ispada termoelektrana zbog dotrajalosti sistema.

Koprivica je istakao da su zato u termoelektranama u Gacku i Ugljeviku do početka avgusta uspješno završeni remonti, čime je povećana njihova stabilnost, sigurnost snabdijevanja kupaca strujom, a dodatno je poboljšana i ekološka situacija u Gacku.

Radi se na produženju životnog vijeka termeoelektrana, redovnim ulaganjima i dobrim godišnjim remontima, kako bi Republika Srpska i u narednom periodu zadržala svoju energetsku nezavisnost, istakao je Koprivica.

- U gatačkoj termelektrani se sljedeće godine očekuje i kapitalni remont, a radi se i na projektu instalacije prečistača uglja čime će u budućnosti biti povećana i snaga termoelektrane i nadamo se da će rukovodstvo RiTE Gacko i ERS-a iznaći rješenja da bi ta termoelektrana produžila svoj životni vijek, koji je već istekao - dodao je Koprivica za Srnu.

On očekuje i da će termoelektrane u Gacku i Ugljeviku ispuniti i svoje planove proizvodnje i poslovanja za ovu godinu.

Koprivica je najavio i da će od septembra i HET ući u remont, nakon što su prethodno obavljeni remonti u dvije termoelektrane.

ERS, podsjetio je on, radi i na nizu investicionih energetskih projekata, kao što su hidroleketrane "Dabar“, "Bistrica", "Mrsovo", solarne elektrane "Trebinje jedan" i "Trebinje dva" i mnogi drugi, navodeći da se najprije očekuje da će biti završeni projekti "Dabar" i "Bistrica".

ERS je nedavno raspisao i javni poziv za izradu glavnog projekta za izgradnju kongresnog centra u Trebinju, napomenuo je Koprivica i dodao da očekuje da će svi ti projekti biti realizovani jer je ERS investiciono orijentisan, uključujući ulaganja u termeoelektrane kako bi se produžio njihov životni vijek.

Požrtvovanjem ljudi koji rade u elektrodistributivnim preduzećima i ulaganjem u naponsku mrežu, ERS se, istakao je on, takođe trudi da svi imaju dovoljno struje zbog suše i visoke temperature, kada se troši više električne energije.

Govoreći o nedavnom padu na prenosnoj mreži u regionu, kada je došlo do prekida u snabdijevanju strujom u zemljama u okruženju, Koprivica je rekao da tako nešto može da se ponovi zbog visoke temperature i velikog priliva energije iz solarnih elektrana, ali da se nada da do toga, ipak, neće doći.