latinica  ћирилица
16/08/2024 |  11:49 | Autor: SRNA

Šulić: Podsticaji Zavoda za zapošljavanje važni za razvoj turizma

Turizam je jedna od najbrže rastućih privrednih grana u Republici Srpskoj i za njegov razvoj važni su podsticaji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za samozapošljavanje i zapošljavanje novih lica, rekao je danas na Palama ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

Šulić je nakon sastanka sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Damjanom Škipinom istakao važnost saradnje resornog ministarstva sa Zavodom, navodeći da su mnogi u Srpskoj pokretanjem poslova u oblasti turizma stvorili respektabilne firme.

Prema njegovim riječima, adekvatne i pravovremene informacije Zavoda za zapošljavanje važne su za Ministarstvo trgovine i turizma, naročito za sezonske poslove u ovim oblastima.

- Tako da naša poslovna zajednica u svakom trenutku može znati koliko imamo nezaposlenih i koje stručne spreme u bilo kojem gradu ili opštini - rekao je Šulić novinarima na Palama i dodao da će Ministarstvo trgovine i turizma nastaviti saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Srpske.

Govoreći o Akcionom planu Republike Srpske za zapošljavanje i samozapošljavanje vrijednom 10 miliona KM, on je naglasio da Srpska od nastanka nije imala veći broj zaposlenih, dodajući da se mora pohvaliti vizija i inicijativa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je 2011. godine pokrenuo ovu aktivnost.

Šulić je pohvalio rad Škipine i prethodnog direktora Zavoda Miroslava Vujičića koji su, kako je rekao, u saradnji sa privrednom zajednicom na najbolji mogući način tražili rješenje za smanjenje nezaposlenosti i povećanje broja zaposlenih u Srpskoj.

- Iako je cijela Evropa u krizi, sve veći broj nezaposlenih je u nekim velikim, razvijenim evropskim zemljama, a u Srpskoj iz godine u godinu broj zaposlenih raste i evo sada imamo najveći broj zaposlenih u istoriji Srpske - istakao je Šulić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i Vujičić.