latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:46 ⇒ 17:01 | Autor: sputniknews.com

Euleks: Otvaranje mosta na Ibru stvar dijaloga

Stav EU o otvaranju mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici je da je to pitanje dijaloga i da svaka odluka o otvaranju mora biti donesena u okviru dijaloga Beograda i Prištine, rečeno je danas iz Euleksa za Tanjug.
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM) -
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM)

- Diskusije su trenutno u toku, a Evropska unija blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima na KiM - navodi se u odgovoru na pitanje Tanjuga kakva je situacija na mostu u Kosovskoj Mitrovici i da li je Euleks razgovarao sa nekim iz vlade privremenih prištinskih institucija o tome šta planiraju i da li bi mogli da promene odluku o otvaranju mosta.

Euleks dodaje da situacija na sjeveru KiM ostaje stabilna, ali krhka.

EU je više puta saopštila da se o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici mora razgovarati u okviru dijaloga koji vodi Unija i najavila da će to biti tema na sljedećem sastanku u Briselu.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na rijeci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na sjeveru KiM, ističući da to ugrožava bezbjednost i opstanak Srba u pokrajini.

Otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku protive se i KFOR, SAD, Kvinta i OEBS, koji smatraju da to pitanje treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine.