latinica  ћирилица
16/08/2024 |  15:36 | Autor: SRNA

U selu Prijeđel učestali napadi vukova koji bježe ispred požara

Na poljoprivrednom gazdinstvu Mladena Đajića u selu Prijeđel u blizini Tjentišta u opštini Foča ovih dana učestali su napadi vukova, i to usred dana.
Foča - ovce - Foto: SRNA
Foča - ovceFoto: SRNA

Vlasnik priča da zvijeri bježe ispred požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" pravo preko njegovog imanja, koje se od prevoja Prijeđel prostire do ušća Sutjeske u Drinu.

- I ranije su se dešavali sporadični napadi medvjeda i vukova na ovce i jagnjad, međutim u posljednjih četiri-pet dana, kako se pojavilo požarište na Zelengori, krenula je divljač u našem pravcu. Kako ide dim niz Sutjesku, prema ušću i niz Drinu, tako ispred sebe tjera zvijeri - rekao je Đajić.

On zajedno sa sestrom Radom Đajić drži 150 ovaca.

U četiri napada uspjeli su da ih odbrane, ali zvjeri, istakao je Đajić, ne posustaju, pa su im stradala tri grla.

- Dok u opštini danas prijavljujem štetu od prethodnog dana i dokumentujem je slikama, zovu me sa sela - evo ih, napali ponovo, usred bijela dana, oko 12.00 časova, između kuće i štale, šalju mi snimke, imam novu štetu - naveo je Đajić.

Ovaj poljoprivrednik, koji je nakon radnog vijeka u vojsci odlučio da se na djedovini ozbiljnije bavi ovčarstvom, rekao je da mu godišnje u prosjeku strada desetak grla, ali da napadi nikad nisu bili ovako učestali.

- Nemam nikakvu primjedbu na opštinsku službu koja se bavi utvrđivanjem štete, ne sumnjam ni u lovačko društvo, ni u ministarstvo. Biće to odrađeno. Ne damo očevinu i djedovinu, borimo se, trudićemo se i dalje da to održimo - istakao je Đajić.