latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:31 ⇒ 11:29 | Autor: TANЈUG

Da li će nevakcinisana djeca ubuduće moći u vrtiće?

Potvrde za upis djece u vrtiće imaće drugačiju formu, u smislu značajnih stručnih preporuka koje se tiču vakcinalnog statusa djece i aktuelne epidemiološke situacije u državi, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorice.
Djeca (Foto: EPA/KIM LUDBROOK/ilustracija) -
Djeca (Foto: EPA/KIM LUDBROOK/ilustracija)

Kako prenosi portal RTCG, nisu precizirali kakve će biti nove potvrde za polazak mališna u vrtiće, ali kažu da ovih dana očekuju izmjene tehničke prirode u sistemu.

Institut za javno zdravlje (IЈZ) uputio je domovima zdravlja preporuku da zaključno sa jučerašnjim danom ne izdaju potvrde o boravku u predškolskim ustanovama djeci koja nisu potpuno vakcinisana u skladu sa uzrastom.

Iz IЈZ-a su za portal Roditelji ranije rekli da je ta preporuka donijeta zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa morbilima, kao i potrebe za dopunom obrasca potvrde sa konkretnim savjetima za roditelje.

Iz Doma zdravlja Glavnog grada saopšteno je da poštuje i sprovodi preporuku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, vezano za privremenu obustavu izdavanja potvrda za upis u predškolske ustanove, za djecu koja nisu u potpunosti vakcinisana u skladu sa uzrastom.

- Nemamo tačan podatak koliko djece u ovom kratkom periodu nije dobilo potvrdu za upis u vrtiće, ali smo sigurni da ćemo uskoro krenuti sa izdavanjem novih potvrda za upis za svu djecu - saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja.

Kažu i da se preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore zasnivaju na stručnim stavovima iza kojih postoji utemeljena analiza i statistika.

- Svaku preporuku Instituta treba shvatiti isključivo u interesu zaštite zdravlja populacije, a domovi zdravlja apsolutno su u službi zdravstvene zaštite svih naših građana - naveli su iz podgoričkog Doma zdravlja.

Epidemija morbila u Budvi postoji, a strahujemo da ponegdje tinja u drugim gradovima u Crnoj Gori, saopštio je ranije epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IЈZ) Milko Јoksimović. Јoksimović je posavjetovao roditelje da djeca koja nisu vakcinisana ne dolaze u predškolske ustanove.