latinica  ћирилица
16/08/2024 |  16:53 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Podsticaji Zavoda za zapošljavanje važni za razvoj turizma u Srpskoj (VIDEO)

Ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić razgovarao je s direktorom Zavoda za zapošljavanje o broju radnika koji će putem Akcionog plana Republike Srpske, biti zaposleni u oblasti trgovine i turizma. Vrijednost usvojenog ovogodišnjeg Akcionog plana za zapošljavanje i samozapošljavanje iznosi deset miliona maraka, od čega je pet miliona planirano za novo zapošljavanje, a još pet miliona za pripravnike.
Denis Šulić na Palama - Foto: RTRS
Denis Šulić na PalamaFoto: RTRS

Tokom radne posjete Palama ministar Šulić posjetio je i lanac marketa koji učestvuju u kampanji "Društveno odgovorni".

Za Strategiju zapošljanjavanja od 2011. godine Vlada je izdvojila 171 milion maraka za zapošljavanje 39.775 lica.

Ministar trgovine i turizma razgovarao je s rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje o broju radnika koji će putem programa za zapošljavanje, biti zaposleni u oblasti trgovine i turizma.

- Mi čekamo da bude objavljen akcioni plan, zatim ćemo sa ministarstvom napraviti program i raspisati javni poziv koji očekujem da će biti do kraja mjeseca i trajati 15-ak dana, a potpisivanje prvih ugovora očekujemo već krajem septembra - rekao je Damjan Škipina, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske ističe da iako zbog krize u Evropi i velikog broja nezaposlenih u velikim zemljama, Srpska nema taj problem.

- U Republici Srpskoj iz godine u godinu broj zaposlenosti raste i sada imamo najveći broj zaposlenosti u istoriji Srpske - kazao je Šulić.

Resorni ministar posjetio je trgovački lanac koji se među prvima pridružio kampanji "Društevno odgovorni", koja iz mjeseca u mjesec se povećava, tako da je danas snižena cijena za više od 300 različitih proizvoda.

- Trenutno imamo 16 artikala koje smo ubacili na sajt ministarstva ali to je tek početak dok vidimo kako to ide. Biće toga u narednom periodu mnogo više. Mi smo obilježili nekih 200 artikala kod kojih je snižena cijena u našim radnjama, što kupci vide i već su prepoznali to - istakla je Ljiljana Šuka, direktorka firme "Onogošt".

Šulić je dodao da ga raduje činjenica koju je danas čuo od menadžmeta na Palama, da razmišljaju proširiti broj artikala koji će se naći u kampanji "Društveno odgovorni".

- Ovaj dio kampanje nije vremenski ograničen ali jeste rok koji proizvod je u kom vremenskom periodu snižen. Svaki građanin Srpske može ući na sajt ministarstva i upoznati se sa svih 15 marketa koji su dio kampanje i vidjeti koji su proizvodi sniženi i u kom periodu - jasan je Šulić.

O realizaciji kampanje "Društveno odgovorni" ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić razgovaraće sutra i s lokalnim rukovodstvom u Rogatici.