latinica  ћирилица
17/08/2024 |  10:51 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Vulin: Kurtijev cilj je da tzv. KBS okupira sjever KiM

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da bi otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bilo veoma opasno i da je glavna ideja premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, koji stoji iza te namjere, da takozvane Kosovske bezbjednosne snage okupiraju sjever Kosova.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Vulin je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji veoma zabrinuti zbog najava otvaranja mosta na Ibru, baš kao i Vlada Srbije.

- Politika Aljbina Kurtija je etničko čišćenje Kosova. Njegova želja je da se sjever i jug Kosova očiste od Srba - rekao je Vulin za RTS.

On je naglasio da je, prema Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244, NATO garant opstanka Srba, da je njihov posao da zaštite sve i da ne dozvole da se Srbi hapse.

- Srbija će stalno podsjećati na to. Svojim radnjama će pomagati opstanak Srba. Dinar je ukinut da ne bismo mogli da finansiramo život Srba na Kosovu - ukazao je Vulin.

Govoreći o svojoj posjeti Rusiji ove sedmice, Vulin je ocijenio da odnosi dvije zemlje nikada nisu bili bolji i da je za Srbiju ključna energetska stabilnost, zbog čega će pregovori o povlašćenoj cijeni gasa početi već u septembru.

- Naša privreda bez ruskih energenata je osuđena na stravične probleme. Mnoge zemlje sa Zapada dolaze i otvaraju ovde svoja preduzeća zato što imamo jeftin ruski gas - istakao je Vulin.

On je podsjetio da Srbija apsolutno ima političku podršku Rusije, koja veoma poštuje to što je Srbija jedina zemlja u Evropi koja joj nije uvela sankcije.

- Dijelimo uvjerenja da budućnost može i mora da bude budućnost ravnopravnih u svijetu, kome neće jedna velika sila određivati šta će i kako da radi. Naša uvjerenja su da dijelimo zajedničku budućnost i da Srbija i Rusija nemaju nijedno jedino različito mišljenje o najbitnijim strateškim pitanjima. I to je ono što moramo da čuvamo - istakao je Vulin.