latinica  ћирилица
17/08/2024 |  11:13 | Autor: RTS

Zbog nestašice vode najteže u Gornjem Milanovcu, restrikcije u Lučanima

U Gornjem Milanovcu već četvrti dan na snazi je vanredna situacija zbog drastično smanjene količine vode i izuzetno teške situacije u vodosnabdevanju.
Voda - Foto: RTRS
VodaFoto: RTRS

Građani se vodom za piće snabdijevaju iz cisterni. Restrikcije su uvedene i u opštini Lučani, a u Čačku je uvedena zabrana nenamijenskog korišćenja vode.

Problemi s vodosnabevanjem u Gornjem Milanovcu počeli su još u julu, kada je u selima Brezna i Teočin proglašena vanredna situacija.

Zbog izuzetno smanjene količine vode od srijede je proglašena vanredna situacija na teritoriji čitave opštine.

Ivan Lazić, direktor ЈKP "Gornji Milanovac" kaže da je situacija danas lakša u odnosu na juče, da je povećana količina vode koja stiže iz sistema "Rzav" i da je ona oko 78 sekundnih litara.

- Problem je su lokalna izvorišta sa smanjenim dotokom. Građane snabdijevamo autocisternama koje dovozimo u pogođeno područje. Grad je podijeljen u šest grupa i na takav način prevazilazimo problem - ističe Lazić.

Dodaje da se poboljšanje u vodosnabdijevanju očekuje nakon poboljšanja hidrometeoroloških uslova, a dugoročno izgradnjom brane u Svračkovu.

Ukazuje da sadašnje snabdijevanje građana vodom sa cisternama svakako nije dovoljno, ali je značajno da se koliko toliko održi dopremanje vode za osnovne životne potrebe.

Apeluje na građane da racionalno troše vodu.

Inače Јavno preduzeće "Rzav" svakog jutra obavještava svoje korisnike o raspoloživoj količini vode koja je tog dana moguća za distribuciju.

Na osnovu podele koja je ustanovljena između grada i četiri opštine, Gornji Milanovac iz sistema "Rzav" u ovom trenutku dobija 78 litara u sekundi, a maksimalna količina koju može dobiti je 120 litara, navodi Lazić.

Posebno zahvaljuje na angažovanju Vojsci Srbije.

Inače, restrikcije vode su uvedene i u opštini Lučani, a u Čačku je uvedena zabrana nenamjenskog korišćenja.

Zbog suše i problema u vodosnabdijevanju, vanredna situacija je pored Gornjeg Milanovca proglašena i u Majdanpeku i Sjenici.

U Brusu, vanredna situacija je na snazi od juna, i na snazi su povremene restrikcije snabdijevanja vodom.