latinica  ћирилица
18/08/2024 |  16:04 ⇒ 16:05 | Autor: SRNA

U Beogradu pomen srpskim civilima ubijenih u capraškim selima kod Siska

U Hramu Svetih pravednika Јoakima i Ane u beogradskom naselju Kaluđerica danas je služen pomen za 20 stradalih Srba u capraškim selima kod Siska, koji su likvidirani u zločinačkom pohodu hrvatskih snaga prije 33 godine.
Pomen - Foto: RTRS
PomenFoto: RTRS

Nakon pomena položeni su vijenci na spomenik capraškim žrtvama u obližnjem spomen-parku, a potom su se prisutnima obratili predsjednik Udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović, predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić i predsjednik Udruženja veterana krajiških "Crvenih beretki" Žika Ivanović.

Abramović je istakao da ni za 33 godine od ničim neizazvanog ubistva 20 srpskih civila i ranjavanja desetina Srba u capraškim selima za taj zločin još niko nije krivično odgovarao.

- Mi od borbe za istinu i pravdu nećemo odustati. Naša udruženja su ovaj zločin izvukla iz zaborava i nastavićemo da se borimo i podižemo kapacitete kulture sjećanja na ovaj i brojne druge zločine nad Srbima - rekao je Abramović.

Parastosu su, osim članova porodica žrtava, prisustvovali pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Duško Ćutilo, predsjednik Fonda AP Vojvodina za izbjegla i raseljena lica Aleksandar Đedovac, predsjednik opštine Grocka Saša Čapljić, kao i predstavnici 15 zavičajnih i udruženja ratnih veterana.

Krvavi pohod na capraška sela izveden je 22. avgusta 1991. godine, kada su pripadnici hrvatske policije i "zengi" napali Blinjski Kut, Kinjačku, Brđane, Čakale, Blinjsku Gredu, Bestrmu i Trnjane.

Hrvatske snage su iz transportera sa oznakama ЈNA nasumično pucale i ubijale nezaštićeno stanovništvo, sijući smrt po capraškim selima, za šta u Hrvatskoj još niko nije kažnjen.

Krivičnu prijavu koju su porodice žrtava podnijele protiv četvorice "zengi" zbog ratnog zločina nad civilima, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo je u septembru 2006. godine sa obrazloženjem "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastarijevanja i nedostatka dokaza o učešću pripadnika Hrvatske vojske u zločinu u capraškim selima.