latinica  ћирилица
17/08/2024 |  17:55 ⇒ 19:13 | Autor: SRNA

Poljski vojnici patroliraju na istoku, a bugarski na sjeveru Kosmeta

Poljski kontigent u okviru KFOR-a patrolira danas duž administativne linije na istoku Kosova i Metohije, dok bugarski vojnici istovremeno sprovode redovne patrole u opštini Leposavić na sjeveru, saopšteno je iz komande međunrodnih vojnih snaga u Prištini.
KFOR (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija) -
KFOR (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - ilustracija)

Iz KFOR-a je saopšteno da pripadnici bataljona Multinacionalnih operativnih rezervnih snaga obavljaju redovne patrole koje su dio svakodnevnih napora njihovih jedinica u podršci bezbjednosti širom Kosova i Metohije.

- Ove aktivnosti pomažu da se promoviše bezbjednost svih lokalnih zajednica i konsoliduje regionalna stabilnost - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

U saopštenju se dodaje da KFOR "nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi bezbjednom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno".

- KFOR djeluje kao treći bezbЈednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa policijom i misijom Euleksa, koji su prvi i drugi bezbЈednosni odgovor - navodi se u saopštenju.