latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:03 | Autor: SRNA

Župljanin: Vehabije stalno rade na pripremi terorističkih djela

Vehabije stalno rade na pripremama terorističkih djela i na njihovoj realizaciji, izjavio je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je naveo da su događaji u vezi sa vehabijskim pokretom u Srbiji vrlo upozoravajući, da je to alarm za bezbjednosne organizacije da se pozabave tim pitanjem jer očito da rovita globalna situacija pogoduje njihovoj djelatnosti.

- Oni imaju period kada su praktično uspavani, ne vide se, a u stvari uvijek djeluju i rade na pripremama terorističkih djela i njihovoj realizaciji - istakao je Župljanin komentarišući likvidaciju vehabije Senada Ramovića u Srbiji koji je odbio da se preda i pucao na policiju.

Župljanin smatra da opasnost od vehabizma nije nikakva novost i da već godinama unazad bezbjednosne službe upozoravaju na opasnosti od vehabijskog pokreta imajući u vidu veličinu te zajednice u Evropi.

- Sasvim je sigurno da su vehabije prisutne na Balkanu, u Srbiji, kao i u BiH gdje je prema tom pitanju odnos uglavnom bio ignorantski zbog nekakvog stava da je to upereno protiv bošnjačkog naroda - pojasnio je Župljanin za Srnu.

On je naglasio da su bezbjednosne službe u Srbiji imale odlične informacije, da su pratile situaciju i obračunale se sa onim koji su bili prijetnja i podsticaj izvršenju napada na izraelsku Ambasadu u Beogradu.

Prema njegovim riječima, potrebno je da sve bezbjednosne agencije u okruženju, ali i u Evropi sarađuju o tom pitanju koje može postati veliki problem.