latinica  ћирилица
19/08/2024 |  11:08 | Autor: SRNA

Ćeranić: Vehabijski pokret u BiH mogao bi da iznjedri prvu brigadu

Vehabijski pokret u BiH mogao bi da iznjedri prvu brigadu, koju je lider SDA okarakterisao kao za "ne daj Bože", izjavio je profesor banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Ćeranić je ocijenio da su u BiH male šanse za terorističke napade poput onih iz perioda 2010-2014. godine, ali da treba da zabrinjava to što su humanitarci postali nekadašnji pripadnici zloglasnog odreda "El mudžahedin".

- To su sada nevladine organizacije registrovane po opštinama i sudovima, imaju tekući račun, dobijaju pomoć od lokalnih zajednica, sami daju pomoć socijalno ugroženim. Odnosno, jačaju ideološki, šire svoj uticaj i sljedbenika je sve više - naglasio je Ćeranić.

Ćeranić je istakao i da sada dosta mlađih ljudi pristupa vehabijskom pokretu, obrazovanja su stekli na prestižnim univerzitetima u islamskim zemljama, na njihovim teološkim fakultetima.

- Sklopljeno je neko primirje između Islamske zajednice BiH i vehabijskog pokreta i njih sada niko ne ometa, toleriše ih vlast. Vehabijski pokret mogao bi iznjedriti prvu brigadu za, kako je Izetbegović rekao, "ne daj Bože" - rekao je Ćeranić za Srnu.

On je naveo da vehabije sada najviše koriste društvenu mrežu "Telegram", a ne "Fejsbuk", a internet im služi da drže predavanja i nije im u interesu teroristički napad koji bi ih predstavio kao bezbjednosnu prijetnju po BiH.

- Uočio sam da lideri vehabijskog pokreta pozivaju svoje sljedbenike da ne nasjedaju na provokacije, odnosno da se ni u kom slučaju ne uključe u nešto što bi imalo neku posljedicu - rekao je Ćeranić.

On je pojasnio da to vehabijama nije u interesu jer su promjenili formu svog djelovanja, više to nisu vehabijske zajednice po zabitima, gdje gaje pčele i sa domicilnim stanovništvom dođu u kontakt kada prodaju med ili dijele vjersku literaturu.

On je naveo da je zbog rata u Ukrajini vehabijski pokret zaboravljen, a u medijskom diskursu ponovo se našao nakon što je vehabija Miloš Žujević pokušao napad na izraelsku ambasadu u Beogradu.

- Službe Srbije su ozbiljne u namjeri da se takvi teroristički napadi ne bi ponovili i ušli su u trag vehabiji Senadu Ramoviću, koji je odbio da se preda i otvorio je vatru na policiju, te je tom prilikom likvidiran. Te službe će sigurno odmotavati klupko da bi došli do potencijalnih podstrekača i pomagača Žujeviću - zaključio je Ćeranić.