latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:12 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Grad Trebinje i Saborni hram proslavljaju Preobraženje (VIDEO)

Svečano je bilo danas na jugu Republike Srpske. Grad Trebinje i Saborni hram proslavljaju krsnu slavu Sveto Preobraženje Gospodnje.
Trebinje, obilježavanje Preobraženja - Foto: RTRS
Trebinje, obilježavanje PreobraženjaFoto: RTRS

Brojni vjernici, šezdeset delegacija, predstavnici lokalnih i republičkih institucija, predstavnici petnaest opština i gradova iz država regiona, gosti su Trebinja. Preobraženje je i prilika da se susretnu i privrednici i dogovore novu saradnju.

Ove godine, prvi put, u saradnji Privrednih komora Republike Srpske i Austrije i Predstavništva Republike Srpske u Austriji, trideset austrijskih privrednika održalo je zajednički forum sa kolegama iz Hercegovine.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je Predstavništvo organizovalo posjetu u saradnji sa austrijskom Privrednom komorom i Privrednom komorom Srpske.

- Već smo postigli dogovore, posjetili smo fabriku namještaja, imamo tri dogovorena posla - naveo je Filipović.

Cilj je proširenje plasmana i prerađivačkih kapaciteta i novo zapošljavanje. Riječ je o drvoprerađivačkim, metaloprerađivačkim i kapacitetima prehrambene industrije.

-Postoje veliki potencijali uzimajući u obzir geografski položaj, prirodne potencijale, pogodno područje za poljoprivredu, prerađivačku industriju, tu su i drvoprerađivački kapaciteti, a mi iz Vlade podržavamo sve te projekte - rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su austrijski privrednici zainteresovani za uvoz i izvoz vina i namještaja.

Od prethodne slave urađeno je mnogo, u toku je realizacija većeg broja investicija, vrijednosti iznad dvjesta miliona KM, istaknuto je na svečanoj sjednici Skupštine Grada.

- Uzalud nam mostovi i investicije, ako nema djece, a hvala Bogu imamo i sa tim da se pohvalimo, svake godine Trebinje je brojnije - istakao je Ćurić.

Arhijerejsku liturgiju služili su mitropoliti crnogorsko-primorski Јoanikije, mileševski Atanasije i mostarsko-trebinjski i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Vijence i cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine položile su delegacije Grada i boračkih udruženja. Održan je i Sajam domaćih proizvoda "Naše je bolje".

Praznično večernje u Sabornom hramu počeće večeras u 20.00 časova, nakon čega će ulicama Trebinja krenuti svečana litija.