latinica  ћирилица
19/08/2024 |  19:04 | Autor: SRNA

Đokić: Efikasno riješen problem isporuke gasa Federaciji

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je pri rješavanju problema isporuke gasa iz Republike Srpske prema Federaciji BiH pokazan visok nivo efikasnosti, te da je najbitnije da nema smetnji u isporuci do krajnjih korisnika.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je naveo da je već održano nekoliko sastanaka i da postoji spremnost da se o tom problemu dalje razgovara.

- Svako pitanje, koje se pretvori u problem, prvo treba rješavati dijalogom. Mislim da smo na putu da ćemo riješiti ovo pitanje dijalogom - rekao je Đokić novinarima.

On je podsjetio da je nova tarifa za obračun gasa uspostavljena 1. januara.

- Mislim da razumnim pristupom i ponašanjem u skladu sa onim što smo ranije usaglasili možemo okončati ovo pitanje. Treba reći da smo 2. februara potpisali ugovor između Energoinvesta i Sarajevo-gasa u prisustvu resornog federalnog ministara Vedrana Lakića i mene. Razgovarali smo sa našim gasnim preduzećima i došli do ugovora koji je stvorio preduslov da se primjenjuje nova tarifa - rekao je Đokić.

On je napomenuo da je bila potrebna i saglasnost regulatora.

- Možda u prvom trenutku nije bilo shvaćeno. Da li je regulator bio dovoljno eksplicitan ili nije da se to odnosi na cijelu ovu godinu, ali je vrlo značajno da je rekao da se to odnosi na trogodišnji period, koliki je i sadržaj ugovora o ovoj tarifi - rekao je Đokić.

On je najavio da će biti inicirani novi sastanci o ovoj temi i izrazio uvjerenje da će biti otklonjena svaka sumnja da neko želi da stvara problem.