latinica  ћирилица
19/08/2024 |  20:01 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

U Modriči potvrđeno prisustvo štetnih materija u vazduhu

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović izjavio je da je Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, nakon požara u gudronskoj jami u Modriči, utvrdio prisustvo štetnih materija u vazduhu, zbog čega je i dalje na snazi vanredno stanje koje je 15. avgusta, dan nakon izbijanja požara, proglasio opštinski Štab za vanredne situacije.
Modriča požar - Foto: RTRS
Modriča požarFoto: RTRS

On je naveo da su nastavljene aktivnosti na gašenju požara posipanjem abrazivnog materijala na kompletnom području oko jame i kanala u kojima se nalazi gudron, čime je saniran teren i znatno je smanjeno isparavanje štetnih materija.

- Sve vrijeme vanredne situacije rukovodstvo opštine bilo je u kontaktu sa Vladom Republike Srpske - rekao je Radulović.

On je istakao da situacija nije bezazlena i da opština nema kapacitete da sama riješi problem, zbog čega je danas upućen poziv najvišim zvaničnicima Srpske da dođu u Modriču i zajedno sa lokalnom upravom utvrde aktivnosti i zajedničke mjere na osnovu kojih će se postupati do konačnog rješenja problema.

Radulović je naveo da je Rafinerija ulja Modriča obaviještena o preduzetim mjerama na gudronskoj jami, za koju Rafinerija ima ekološku dozvolu, a Republička uprava za inspekcijske poslove bi trebalo, kaže, da propiše mjere za rješavanje ovog pitanja.

Opštinski inspektor Danijela Aničić rekla je da su 15. avgusta izvršena mjerenja na lokaciji gudronske jame, kod najbližih stambenih objekata i u centru grada.

- Izvještaj koji smo danas dobili pokazao je visoku koncentraciju materija koje učestvuju u zagađenju vazduha, dozvoljene granične vrijednosti su premašili azot-dioksid, benzen, toluen, akrolein i hlorovodonik. Treba se pridržavati mjera Instituta za javno zdravlje Republike Srpske - rekla je Aničićeva.