latinica  ћирилица
21/08/2024 |  08:46 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Zabrinjavajuće prisustvo naoružanih grupa koje prebacuju migrante

Bezbjednosne agencije u BiH u posljednje vrijeme zabrinjava prisustvo naoružanih kriminalnih grupa koje se bave prebacivanjem migranata preko teritorije BiH, a među njima dominiraju Avganistanci, Marokanci i Iračani, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa.
Žarko Laketa - Foto: SRNA
Žarko LaketaFoto: SRNA

- Prisustvo naoružanih grupa u migrantskom talasu kroz BiH izaziva zabrinutost, posebno nakon međusobnih obračuna i incidenta poput onog u Nevesinju - rekao je Laketa za Dnevni avaz.

On je naveo da je dodatni izazov to što takva lica ne mogu biti vraćena u zemlje porijekla, što je veliki problem, ne samo BiH već i susjednih, pa i evropskih država.

Laketa je ponovio da je balkanska migrantska ruta i dalje je aktivna, a u najvećoj mjeri je koriste državljani Sirije, Avganistana, Maroka i Egipta, napominjući da odavno upozorava da ekonomske migracije mogu donijeti bezbjednosne probleme.

- Te grupe koje rade sada dobrim dijelom i na području BiH čine ljudi iz specijalnih jedinica vojske Avganistana, koji su poraženi i pobjegli su iz države. Sada su organizovani i bave se prebacivanjem migranata preko BiH, a dijelom se kreću i u zemljama EU, jer imaju određene povlastice u smislu azila ili supsidijarne zaštite - rekao je Laketa.

On je ukazao da Srbija u posljednjih pola godine provodi određene aktivnosti na prostoru prema Mađarskoj.