latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:42 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

"Kustendorf klasik" na Mećavniku od 31. avgusta do 3. septembra

Festival klasične muzike "Kustendorf klasik" biće održan od 31. avgusta do 3. septembra u etno-selu Mećavnik na Mokroj Gori, saopštili su organizatori.
Mokra Gora - Foto: RTRS
Mokra GoraFoto: RTRS

U takmičarskom dijelu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije, Rusije i Bjelorusije, studenti fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga Omska, Tjumenja, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska, kao i studenti sa odsjeka Muzičke umjetnosti iz Kosovske Mitrovice.

O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška" odlučiće međunarodni žiri, koji čine umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti Mihail Golikov, pijanista i profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svjetskih umjetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska djela.

Prve festivalske večeri nastupiće ruska pijanistkinja Zarina Šimanska, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umjetnice Moskovske filharmonije, kao i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja arinski teatra.

Druge večeri festivala bićnje izvedena opera "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković.

Operetu će izvesti Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.

Treće večeri, 2. septembra, nastupiće violinista srpskog porijekla Luka Faulizi, mladi pijanista Bogdan Dugalić i talentovani gitarista Uroš Јaćević.

Na zatvaranju festivala biće izvedena dramska opera "Šum šume preko polja" kompozitora Aleksandra Sedlara.

Kako navode organizatori, program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda, kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina.

Tokom festivala, 1. septembra, biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno", uz izložbu fotografija Јanka Kusturice.

Za 11 godina od osnivanja festivala na Mećavniku su nastupale vrhunske zvijezde klasične muzičke scene, među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valerij Gergijev, Nemanja Radulović, Јulijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Oleg Akuratov i mnogi drugi.

Festival "Kustendorf klasik" zajednički je projekat slavnog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".