latinica  ћирилица
21/08/2024 |  22:41 ⇒ 22/08/2024 | 07:24 | Autor: SRNA

Mladi pijanista Nikola Đorojević održao prvi solistički koncert u rodnom gradu

Mladi pijanista Nikola Đorojević iz Novog Grada, koji je završio drugu godinu studija na prestižnom državnom Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi prosjekom pet, održao je večeras prvi solistički koncert u rodnom gradu.
Nikola Đorojević - Foto: SRNA
Nikola ĐorojevićFoto: SRNA

Na večerašnjem koncertu publici se predstavio u pratnji sugrađanke Maše Maran na flauti, koja studira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a Nikolu poznaje od djetinjstva, iz niže i srednje muzičke škole.

Đorojević je rekao da je u Novom Gradu ranije nastupao na koncertima muzičke škole i na različitim manifestacijama.

- Ovo je prvi put otkako studiram da nastupam u Novom Gradu. Poseban je osjećaj nastupati pred publikom u svom gradu, osjećam posebnu podršku - istakao je Đorojević.

Nikola Đorojević započeo je obrazovanje u srednjoj muzičkoj školi u Prijedoru, a četvrtu godinu završio je u Beogradu.

Klavir svira od šeste godine, nastupa od devete, a do sada je učestvovao na brojnim domaćim i prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su najznačajnije na takmičenjima u Republici Srpskoj i Srbiji, te na međunarodnim takmičenjima u Parizu, Šapcu, Smederevu, Bijeljini i Sremskoj Mitrovici.

Maša Maran kao flautista nastupa u sastavu Muzičkog konzervatorijuma Đuzepe Tartini, na mjestu druge flaute u simfonijskom orkestru pod dirigentskom palicom Denisa Čausova.

Kao nastavnik u nižoj muzičkoj školi ove godine je sa svojim učenicima osvojila nagrade na republičkom takmičenju flauta solo.

Takmičila se u aprilu kao solista u Srbiji na 8. međunarodnom takmičenju "Sirmijum" i osvojila prvu nagradu.

Koncert su organizovali Kulturno-obrazovni centar Novi Grad i Omladinska banka Novi Grad.