latinica  ћирилица
22/08/2024 |  21:19 ⇒ 22:54 | Autor: RTRS

Održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" (VIDEO)

Uoči 59. manifestacije "Kočićev zbor" u Udruženju književnika u Beogradu održano je književno veče u okviru "Kočićevog dana" na kojem su učestvovali pjesnici Srpske i Srbije.
Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu" - književno veče - Foto: SRNA
Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu" - književno večeFoto: SRNA

Kruna manifestacije "Kočićev dan u Beogradu", kao beogradskog dijela ovogodišnjeg Kočićevog zbora je književno veče pod tradicionalnim naslovom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" na kom je učestvovao i Matija Bećković, ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade.

- Sve ono što je napisao kao prozni pisac je kao suvo zlato i dočekano je ovacijama od svih autoriteta. Dučić je za njega rekao da je ostvario malo ali zlatno delo. I Beograd je mesto gde se on ustvari ponovo rodio - rekao je Matija Bećković književnik.

Kočićeve vrijednosti treba da nas podstaknu i ujedine jer znamo šta one znače za srpsku kulturu, istakao je Goran Šaula, književnik iz Republike Srpske

- Veličina djela Petra Kočića nadilaze ne samo zavičajni nego i regiponalni nivo i teme kojima se on bavio su večne. I zato su ove manifestacije bitne da se njegove poruke ne zaborave - dodaje Šaula.

Iz udruženja književnika Srbije poručuju da je njegovanje kulture sjećanja na one koji su na svojim delom zadužili moralna obaveza

- Petar Kočić je ličnost koja je obilježela jednu epohu. Bunotvnik, veliki književnik koji je svoje blistavo putešestvije od Stričića završio u Beogradu gdje i danas počiva - istakao je Vidak Maslovarić Udruženje književnika Srbije.

Poslije Beograda, manifestacija "Kočićev zbor" seli se u Banjaluku, gdje će u naredna tri dana biti održane svečana akademija, izložba "Stripovijetke" i ostali kulturni programi, dok će se tradicionalna borba bikova za nagradu "Јablan" održati na Manjači.