latinica  ћирилица
23/08/2024 |  15:52 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Simić: Utapanje migranata velika tragedija, izuzetna saradnja svih službi u pronalasku tijela

Komandir Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac Zlatan Simić ocijenio je da je utapanje migranata u Drini velika tragedija, najveća po broju utopljenih u čijoj je potrazi učestvovala ova jedinica, te zahvalio svim timovima koji su učestvovali u spasavanju.
Drina, utopljeni migrant - Foto: RTRS
Drina, utopljeni migrantFoto: RTRS

On je rekao Srni da su pretragu jutros od 7.00 časova nastavile jedinice Civilne zaštite Republike Srpske za spasavanje na vodi i pod vodom i tim Teritorijalne vatrogasnog-spasilačke jedinice Bratunac.

- Ponovo se krenulo od mjesta nesreće Orlice nizvodno ka Bratuncu, s obzirom na to da je danas pregledniji teren i nastavljeno je sa svim aktivnostima. U 12.45 časova ekipa Teritorijalne vatrogasno spasilačke jedinice Bratunac locirala je jedanaesto tijelo utopljenika na lokalitetu Zalužje, na lijevoj obali Drine - naveo je Simić.

On je rekao da je njihova dežurna služba juče u 5.45 časova dobila dojavu od bratunačke policije da se u mjestu Orlica, nedaleko od Bratunca, prevrnuo čamac prilikom ilegalnog prelaska granice i da je više lica završilo u vodi.

- Odmah po prijemu dojave na teren smo poslali četiri vatrogasca spasioca sa pratećom opremom i čamcem. Po dolasku na lice mjesta preduzeli smo sve potrebne radnje i isplanirali kretanje, s obzirom na to da je vodostaj Drine bio izuzetno veliki u tom momentu više od metar i 80 centimetara - naveo je Simić.

On je napomenuo da je zbog visokog vodostaja bilo teško bilo šta vidjeti i pronaći.

- Tražili smo da se u pretragu uključi Republička uprava Civilne zaštite, proslijedili smo sve potrebne informacije i njihov ronilački tim je za vrlo kratko vrijeme bio uključen sa nama u pretrage - naveo je Simić.

Prema njegovim riječima, do kraja dana, uz izuzetno dobru saradnju i koordinaciju ovih službi, pronađena su tijela stradalih migranata.

- Iz Republike Srpske bili su uključeni Republička uprava Civilne zaštite sa svojom jedinicom za spasavanje na vodi, njihov ronilački tim i tim Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jednice Bratunac. Na vodi je bio i čamac Granične službe BiH - precizirao je Simić.

Bratunački tim je juče locirao prvo tijelo oko 10.45 časova nizvodno od Bratunca na lokalitetu Rajska plaža, dok je do kraja dana pronađeno ukupno 10 tijela utopljenika.

- Od tog broja, dva tijela su nađena na lijevoj obali Drine, odnosno na teritoriji Republike Srpske, dok je preostalih osam tijela nađeno na desnoj obali Drine na teritoriji Srbije. Među 10 utopljenih je, nažalost, i devetomjesečna beba - rekao je Simić.

On je podsjetio da su prošle godine iz Drine izvukli pet tijela utopljenika i ocijenio da je ovo velika tragedija, najveća po broju utopljenih.

Simić je zahvalio svim timovima koji su učestvovali u akciji spasavanja i istakao da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa Republičkom upravom Civilne zaštite, njihovim timom za spasavanja na vodi i pod vodom, te ronilačkim timom sa kojim su izvršili sve poslove.

Dva čamca prevrnula su se juče rano ujutro između Drlače kod Ljubovije i Orlice kod Zvornika kada su migranti pokušali ilegalno preći iz Srbije u BiH.

Među pronađenim tijelima je i jedna beba.

Iz Policijske uprave Zvornik saopšteno je ranije da je od 30 migranata, koliko ih je čamcem pokušalo preći iz Srbije u BiH, njih 15 izašlo na obalu.