latinica  ћирилица
24/08/2024 |  13:37 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Vulić: Zabrana kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve - poraz demokratije

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je da je usvajanje zakona u Ukrajini koji omogućava zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve poraz demokratije i krik očaja.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

- Otvorene namjere /Kijeva/ da se prekinu veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom, pokazale su moć, jedinstvo i snagu koje pravoslavci pronalaze ujedinjavanjem oko crkve - rekla je Vulićeva za Rusku gazetu.

Ona je navela da je Srpska pravoslavna crkva u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata bila zabranjivana i proganjana, ali da je to bilo uzaludno, jer Srbi danas postoje, poštuju, vjeruju i vole onako kako pravoslavlje nalaže

- Opraštamo drugima, ne osuđujemo i idemo naprijed sa vjerom u Boga. Nema jačeg zakona ljubavi i vjere i nepokolebljivosti pravoslavnih naroda - rekla je Vulićeva.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Vukojević rekao je da je srpski narod zabrinut zbog progona Ukrajinske pravoslavne crkve od kijevskog režima i Vašingtona.

- Danas smo svi zabrinuti za sudbinu Ukrajinske pravoslavne crkve, njene pastve i sveštenstva - rekao je Vukojević i dodao da je zahvaljujući specijalnoj operaciji zaštićen pravoslavni narod u Donjeckoj i Luganjskoj republici.

On je podsjetio i na skrnavljenje hrišćanstva na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu kada je ismijavana "Tajna večera", ocijenivši da je to bila "demonstracija snage sekte satanista koji žele da vladaju svijetom".

Vukojević je ukazao da srpski olimpijci nisu trpjeli kontinuirano gaženje pravoslavnih vrijednosti, već su otvoreno demonstrirali svoju privrženost pravoslavlju.

- DŽudista Nemanja Majdov, naši košarkaši, teniser Novak Đoković ponašali su se sa izuzetnim poštovanjem prema rivalima i sudijama, prekrstili su se i time zaštitili od brojnih đavolskih pojava na utakmicama - rekao je Vukojević.

On je naveo da su srpski sportisti pokazali spremnost da se žrtvuju u borbi za svoju vjeru.