latinica  ћирилица
26/08/2024 |  09:09 ⇒ 09:09 | Autor: TANЈUG

Stevandić: I jedna i druga strana Drine su srpske, granica je privremena

Republika Srpska je trenutno postigla razumijevanje u dijelu Evrope za svoju neutralnu politiku, postoji pametan način da to razumijevanje postignemo i u Americi, a da to ne remeti njihove ključne interese, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Nenad Stevandić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

On je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" rekao da se Srpska drži neutralno, a da federalni partneri pokušavaju da tu politiku kod Amerikanaca predstave kao prorusku, za koju slijede sankcije.

- Moramo biti veoma pametni da izbjegnemo zamke. Sigurno je i američka politika zainteresovana za mir na Balkanu i tu treba da tražimo šansu. Žao mi je što nismo i dalje apostrofirali veliki broj ljudi koji se sumnjiči za terorizam kroz BiH i koji su istu koristili kao bazu. Te stvari se u BiH guraju pod tepih, a Srbi moraju da ih vade ispod tepiha - istakao je Stevandić.

Ocijenio je da sudski procesi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika nisu lični i da mu se sudi zato što brani imovinu Srpske i spriječava da se ista knjiži na BiH.

Prema riječima Stevandića, jasno je da neće biti presude Dodiku dok se ne završe izbori, jer bi sve prije toga ojačalo Dodikov politički položaj.

- Paralelno s presudom iz pojedinih centara moći rade i na finansijskim pritiscima na Srpsku kako bi pokušali da naruše njenu finansijsku stabilnost. To su dva paralelna procesa koja imaju tajming, a kao rezultat očekuju nerede i nestabilnost u Srpskoj - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kako da se Srbija i Srpska odbrane od napada koji stižu sa mnogih adresa, naveo je da je neophodno biti mudar i ne nasjedati na priče kako se pravi neki srpski svijet i velika Srbija.

- I jedna i druga strana Drine su srpske. To što je tu privremeno neka granica i carinici nije bitno - istakao je Stevandić.

Govoreći o tome koji su naredni potezi Beograda i Banjaluke na realizaciji Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, rekao je da su potezi Srpske ekonomski razvoj i politička stabilnost i ukazao da će i to biti na udaru, jer, kako je naveo, Sarajevo blokira investicije Srpske i Srbije poput izgradnje auto-puteva, aerodroma i hidrocentrala.

- I trebalo bi uzvratiti istom mjerom - gospodo iz Sarajeva, ako nema aerodroma u Trebinju, nema ni projekata u Federaciji BiH - rekao je Stevandić.