latinica  ћирилица
26/08/2024 |  10:46 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

U srijedu nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Pred Sudom BiH u srijedu, 28. avgusta, biće nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, rekao je danas Srni advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.
Proces protiv Dodika i Lukića - Foto: RTRS
Proces protiv Dodika i LukićaFoto: RTRS

Bubić je rekao da je u planu saslušanje svjedoka odbrane Јelene Pajić Baštinac, generalnog sekretara predsjednika.

Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova.

Na prošlom ročištu 17. jula saslušana je svjedok odbrane predsjednik Vijeća naroda Srpske Srebrenke Golić koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakonom o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Odbrana je na ročištu primjedbovala na to što ključni dokaz optužnice Aneks deset Dejtonskog sporazuma nije pročitan, te da bez izvođenja ovog dokaza nije moguće izvesti bilo kakav zaključak o osnovanosti optužnice, odnosno donijeti bilo kakvu osuđujuću presudu.

Nakon ročišta, iz odbrane su naveli da će ročište 28. avgusta biće važno jer će tada ući u suštinu djelovanja Kristijana Šmita, odnosno u ovlašćenja visokog predstavnika, da li ima zakonodavna ovlašćenja ili ne, da li je imenovan u skladu sa međunarodnim pravom ili ne.

Sudija Sena Uzunović, obrazlužići razloge zbog kojih Šmit ne može biti pozvan kao svjedok, pročitala je na prošlom ročištu informaciju koja im je dostavljena iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da okolnosti na koje bi se on saslušavao nisu relevantne za ovaj predmet.

Ona je navela da se Dejtonski sporazum i rezolucije mogu dokazivati bez tog svjedoka, uz tvrdnju da Šmit ima diplomatski status kao visoki predstavnik, da je on diplomatski agent koji uživa imunitet i da nije obavezan da svjedoči.

Iz tima odbrane su istakli da je sudija nevješto pokušala da "ispegla" problem koji je napravila, a to je uvrštavanje u dokaz dokumenta Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara za koji niko nije znao i koji se "našao volšebno u sudskim spisima, bez oznake sudskih spisa, bez adresa".

Nakon ročišta Dodik je izjavio da Tužilaštvo nije uspjelo da odbrani suštinu optužnog zahtjeva da je prekršio odluke navodnog visokog predstavnika ne želeći da o tome raspravlja, što govori koliko je proces sumnjiv. "Činjenica da Sud nije prihvatio da Šmit svjedoči govori o tome da se želi zaštiti nepravo", rekao je on.

Tužilaštvo BiH je završilo sa izvođenjem svojih dokaza 22. maja.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".